Blogiopas 3: Bloggauspalvelun valinta

Share

Johdanto: Bloggauspalvelun valinnasta kertovaan osaan tarvitsen kommentteja käyttämistänne palveluista. Hyviä ja huonoja puolia. Millaisille blogeille sopii ja millaisille ei. Kommenteista olen kiitollinen ja creditit tulen jakamaan julkisesti.

Bloggauspalvelun valinta

Ennen kuin valitsee bloggauspalvelun kannattaa harkita hetki ja tutkia mikä palvelu sopii omalle blogille, mitä kommentteja ja arvioita siitä löytyy ja lopulta kokeilla tuntuuko sen käyttö luontevalta. Jos teknistä asiantuntemusta löytyy, voi blogialustan asentaa itsekin kaverin serverille, mutta siitä vaihtoehdosta löytyy tietoa muualta – ja tietenkin siltä kaverilta.

Maailmalta löytyy lukemattomia bloggauspalveluita, mutta tässä muutamia suomenkielisiä ja vähän muitakin vaihtoehtoja (jos haluat jonkin palvelun lisättävän joukkoon, kommentoi ja perustele):

Typepad

 • Kenelle: Kenelle tahansa, joka on valmis  maksamaan saadakseen toimintavarman alustan blogilleen.
 • Hyvää: Toimintavarma, kokonaan suomenkielinen, monipuolinen, helppokäyttöinen, pitkäikäinen.
 • Huonoa: Maksullinen, peruspalvelussa ei vapaavalintaista ulkoasun muokkausta.
 • Arvio: Kun itse kokeilin ja vertailin Typepadia ja Bloggeria, valintani kääntyi Typepadiin seuraavista syistä: Blogipalvelu on kokonaan suomenkielinen. Lukemieni kommenttien perusteella Typepadia pidettiin Bloggeria luotettavampana. Tämä onkin pitänyt paikkansa. Typepad on toiminut hyvin ja ollut pystyssä 99 prosenttisesti. Typepadissä blogin pystyy myös laittamaan ei-julkiseksi tunnuksen ja salasanan taakse – ominaisuus jota käytin alussa.  Typepadin toiminnallisuuksien avulla on helppo rakentaa monipuolinen journalistinen blogi. Hyvä tuki ja hyvät ohjeet ovat pitäneet minut tyytyväisenä. Koska Typepad on suosittu palvelu, esimerkiksi Googlen Adsense -palvelussa on ohjeet, miten lisätä Googlen mainokset omaan Typepad-blogiin. Nokian yhteistyö Typepadin kanssa mahdollistaa tulevaisuudessa – kunhan saan oikeanlaisen kännykän – kuvabloggauksen suoraan kännykästä. Typepadissa on kolme kuukausimaksullista tasoa, joista kolmas ja kallein mahdollistaa hyvin monipuolisen blogin muokkauksen ja rakentamisen. Vaikka olen Typepadiin tyytyväinen, muutama heikkous siinä on. Palvelu on maksullinen eikä siksi ole oikea kaikille, koska ilmaispalvelujakin on saatavilla. Alimmassa maksullisessa tasossa, joka minulla on käytössä, blogin ulkoasua ei voi muokata vaan on pakko valita muutamasta ennalta määritetystä ulkoasun vaihtoehdosta, joista mikään ei ole hyvä.  Kirjoitusten ajastaminen tulevaisuudessa julkaistavaksi on kalliimman palveluluokan ominaisuus, jota olisin kaivannut.

Vuodatus

 • Kenelle: Suomalaisille vaihtoehtoista blogipalvelua haluaville
 • Hyvää:  Ilmainen, kokonaan suomenkielinen, ???
 • Huonoa: Yhden henkilön ylläpitämä, joten kuinka pitkäikäinen ???
 • Arvio: Vuodatus-palvelua tunnutaan kehuvan, joten kannattaa kokeilla. Itse en ole ehtinyt kokeilla. Jos olet Vuodatus-palvelun käyttäjä, kirjoita lyhyt arvio palvelun hyvistä ja huonoista puolista.

X-Stage

 • Kenelle: Yle X:n kuuntelijoille.
 • Hyvää:  Ilmainen, kokonaan suomenkielinen, ???
 • Huonoa: Yksikertainen, ei juuri toiminnallisuuksia, ???
 • Arvio: Jos olet X-Stage-palvelun käyttäjä, kirjoita lyhyt arvio palvelun hyvistä ja huonoista puolista.

LiveJournal

 • Kenelle: Teini-ikäisille ja nuorille aikuisille blogimuotoisten nettipäiväkirjojen julkaisuun
 • Hyvää:  Ilmainen,  suomenkielinen, suosittu, ???
 • Huonoa: Osa toiminnallisuuksista maksullisia, ???
 • Arvio: Jos olet LiveJournalin käyttäjä, kirjoita lyhyt arvio palvelun hyvistä ja huonoista puolista.

MSN Spaces

 • Kenelle: Microsoftin MSN-portaalin käyttäjille
 • Hyvää:  Ilmainen,  suomenkielinen, suosittu, ???
 • Huonoa: ???
 • Arvio: Jos olet MSN Spacesin käyttäjä, kirjoita lyhyt arvio palvelun hyvistä ja huonoista puolista.

Blogger

 • Kenelle: Googlen ystäville ja englanninkielen taitoisille
 • Hyvää:  Ilmainen,   suosittu, ???
 • Huonoa: Ongelmia toimintavarmuudessa, englanninkielinen, ???
 • Arvio: Jos olet Bloggerin käyttäjä, kirjoita lyhyt arvio palvelun hyvistä ja huonoista puolista. Itse kokeilin Bloggeria ja havaitsin sen puutteelliseksi muun muassa täysin suomenkielisen blogin rakentamisessa (onnistuu mutta vaatii virittämistä ja koodausosaamista),  toimintavarmuudessa ja blogin muuttamisessa julkisesta ei-julkiseksi, minkä vuoksi valitsin Typepadin omiin tarpeisiini paremmin sopivaksi. Viime aikoina moni bloggaaja on siirtynyt Bloggerista pois muihin bloggauspalveluihin Bloggerin toiminnan häiriöiden vuoksi.

Linkkejä itse asennettaviin blogialustoihin:

 • WordPress
 • Movable Type
 • ???
 • Kerro hyvistä suosittelemisen arvoisista itse asennettavista blogialustoista.
Share

Vastaa

 1. Bloggerissa turhauttaa ajoittaisten toimintakatkojen ohella eniten kategorioiden puute. Itse varmaan siirryn kesän aikana Bloggerista sellaiseen palveluun, joka ominaisuuden tarjoaa.

  Huono juttu on myös käyttöliittymän toimimattomuus Safari-selaimella. Firefox lienee ainoa Mac-selain, jolla kaikki muotoilupainikkeet toimivat. Myöskään kuvien julkaisemiseen ei ole Macillä valmista keinoa – olen ymmärtänyt, että Windowsilla olisi.

 2. ”Typepadin toiminnallisuuksien avulla on helppo rakentaa monipuolinen journalistinen blogi”

  Jäi epäselväksi… Mitä tarkoittaa journalistinen blogi ja mitä tiettyjä toiminnallisuuksia se edellyttää?

  [Bloggerissa on muuten hyvää, että sen kommenttilaatikot hyväksyvät html-muotoilut ja linkkien teon.]

 3. X-Stage eroaa yllämainituista olennaisesti ainakin sikäli, että sinne kirjoittaakseen on rekisteröidyttävä yhteisön jäseneksi ja hyväksyttävä yhteisön säännöt ja mm. noudatettava mm. tekijänoikeuksia ja yksityisyyden suojaa koskevaa ohjeistusta. (Tekijänoikeuslaki koskee tietysti sinänsä ketä tahsana bloggaajaa suomessa, mutta X-Stagella ylläpito vähän katsoo perään ja neuvoo).

  X-Stagella rekisteröitynyt käyttäjä pääsee heti kirjoittamaan tekstiä, mutta vasta jonkun aikaa bloganneena saa oikeuden tehdä klikattavia linkkejä ym. Blogien räätälöitävyys (tyyli, taustaväri ym.) on mietinnässä, ei vielä tässä 1. versiossa käytössä.

  Hyvää yhteisön kyljessä oleminen tuo sikäli, että blogille on olemassa valmis konteksti ja yleisö, jolta saa kommentteja todennäköisemmin kuin stand -alone – blogilleen.

  (Kommentin kirjoittaja on mukana X-Stagen kehitystiimissä).

 4. Nucleus on tosiaan hyvä, mutta niin on tuntematon suuruus Pivotkin http://www.pivotlog.net/. Se ei vaadi tietokantaa ja uusia versiota popsahtelee tasaisesti, ohjelmaa kehitetään koko ajan toimivammaksi ja sillä on vireä käyttäjäkunta.

 5. Itse siirryin Bloggerista maksulliseen palveluun ja vaihtoehtoina olivata TypePad ja uusi tulokas SquareSpace. Päädyin SquareSpaceen koska se ei ollut pelkästään blog-palvelu. SquareSpacessa sivut kootaan eri osioista selainkäyttöliittymää käyttäen. Blogi (journal) on vain yksi osio muiden joukossa. Tämä sopi minulle hyvin kun siirsin sivuille muutakin kuin pelkän parturiblogini.

 6. Vuodatuksessa on mahdollista syndikoida RSS-feedejä sivupalkkiin; hieno ominaisuus, jota en ole muissa järjestelmissä nähnyt. Muutenkin Vuoidatuksessa on hienoa sivupalkkien hallinta erillisinä osastoina, jolloin käyttäjän ei tarvitse muokata sivuston pohjan HTML-koodia.

  Itse asennettavista järjestelmistä TextPattern (http://www.textpattern.com) on loogisuudessaaan kaunis ja hyvin monipuolinen. Perustemplaatti osin on aika karu ja sivuston kustomointi vaatii jonkin verran perehtymistä.

 7. Suomennettuja itse asennettavia blogiohjelmia:

  – Serendipityn (http://www.s9y.org/)
  – WordPress (http://kimmo.suominen.com/sw/wordpress-fi/)

  WordPressiä suomentaessani en ainakaan törmännyt muihin suomenkielisiin käännöksiin.

  CMS-ohjelmistoista löytyy suomeksi Nucleus (http://nucleuscms.org/) ja Mambo (http://www.mamboserver.com/). Drupalin (http://drupal.org/) käännös ei näytä edenneen. Typo3 (http://typo3.org/) sisältää ainakin suomeksi käännettyjä osia, mutta en ole testannut sitä kokonaisuutena pitkään aikaan.

 8. MSN Spaces ilmeisesti sallii kommentoinnin vain rekisteröityneille käyttäjille, mikä on mielestäni huono asia. Toisaalta voi olla jollekulle häiriköintiä pelkäävälle mieluinenkin ominaisuus.

 9. Olen yksi niistä bloggaajista, jotka eivät hallitse teknisiä hienouksia eivätkä ole niistä himpun vertaa kiinnostuneita. Kiinnostusta riittää vain tekstin tuottamiseen ja kuvien panemiseen esille- ja mahdollisimman helposti.
  Vuodatus on toiminut hyvin. Apua löytyy heti, kun pyytää. Vuodatuksen pitkä- tai lyhytikäisyyttä en ole osannut edes miettiä. Aloitin homman hupimielessä muutama kuukausi sitten ja tässä sitä nyt ollaan. Ilman ei enää osaa olla 🙂

  Ruu

 10. Kyllä, Vuodatus on tosiaan meille koodi-illiteraateille (tai laiskoille) erittäin hyvä vaihtoehto.
  Olemassaolevat sivupohjat ovat ihan kelpoja, ja toisaalta jos haluaa persoonallisemman ulkonäön, sivun muokkaaminen ei ole minun mielestäni kovinkaan monimutkaista, vaikka css:n taitajaksi en voi missään mielessä itseäni kutsua (eli sujuu leikkaa-liimaa-varasta-muilta-meiningillä). Laatikkosysteemi on erittäin kätevä.
  Ja kun pitää kuvien koot nettiystävällisenä noin niin kuin muutenkin, niin viiden megan galleriatila on ihan riittävä.
  Ainoa ajoittainen ongelma on ollut sivujen tahmaaminen, toisaalta esim. blogspot on usein täysin tavoittamattomissa, joten ongelma ei liene blogimaailmassa mitenkään harvinainen.
  Kännykällä ei taida oikein päästä sivuja päivittelemään raportoivat jotkut, itse en tiedä kun en herkkufoonia omista.

 11. Vuodatus.net:n tahmausongelmienkin pitäisi olla nyt historiaa eilisen korjauspäivityksen jälkeen että ei tarvitse siitäkään enää huolehtia.

 12. Usean vuoden kokemuksella ja eri alustoja testanneena olen päätynyt Nucleus blogosoftaan. Nucleus yhteisö * on myös ”kivaa porukkaa”. Ja softa on ilmainen.

  * Jos hankit / käytät jotain itse asennettavaa blogisoftaa on huomioitava asennus ja muu tuki. Tähän vaikuttaa se minkälainen yhteisä kyseisellä blogisoftalla on. Jos esim saat hyvin tukea muilta käyttäjiltä (keskusteluareenalla).

 13. Blogger viehätti minua kansainvälisyytensä tähden. Olen täydellinen aloittelija bloggaamisessa.

  Nämä kaksi ensimmäistä viikkoa ovat olleet todella vaikeita, sillä ihan periaatteen vuoksi olen yrittänyt tulla toimeen yksin blogini kanssa.

  Englannin taito ja suomalainen sisu ovat auttaneet. Blogger sopii aloittelijallekin, jos on kärsivällisyyttä ja aikaa opetella. Ohjeet ovat sekavia.

  Kuten olen sanonut jo blogissanikin: vaikeus on harrastuksessa lisäarvo.

 14. Itse käytän X-Stagea ja ensisijaisesti Livejournalia, joka on melko suosittu. Palvelussa jotkut ominaisuudet ovat vain maksaneiden / varhaisten mukaantulijoiden käytössä, mutta näitä ominaisuuksia on melko vähän, ilmaisenakin livejournal on erittäin monipuolisesti muokattavissa. toiminnallisuus on ollut hyvä, maaliskuussa oli ajoittaisia ongelmia päivitysten kanssa, mutta sen jälkeen kaikki on toiminut hyvin. Tuolloinkaan sivu ei ollut kaatuneena, vain read only-tilassa ajoittain, eli päivittäminen ei onnistunut.

  Livejournalissa on mahdollista kirjoittaa merkintöjä joko yksityisesti, vain kavereiden näkyviin tai julkisesti. Suomalaisia käyttäjiä on rekisteröitynyt noin 18 000 kpl, aktiivisia arviolta 5000-10 000.

  http://www.greatestjournal.com/ on lähes samanainen journalisivusto kuin Livejournal, mutta täysin ilmainen käyttäjälle. Tarjoaa myös tilaa kuville ja kotisivuille. Käytän sitäkin, varsin luotettavan oloinen ja mukava, koska kaikki toiminnot ovat käytössä ilman maksuja. Suomalaisia käyttäjiä on noin 1800, aktiivisia arviolta yli 500.

 15. Päivitysilmoitus: Tuhat sanaa .net

 16. Jooh, pistetääs kokemuksia testatuista blogisoftista kanssa.

  Blogger.

  Naurettavan helppo käyttää ja helposti muokattavissa pienissä määrin joten jos haluaa nopeasti kivan bloggauspalvelun niin se on pop

  Ongelmat varmaan tulee siinä vaiheessa kun haluaisi muokata enemmän. Joten joitain miinuksia.
  – Ei kategorioita postauksille
  – Ei mahdollisuutta jakaa templatea erillisiin osiin vaan pitää säätää järkyn kokoista pohjaa
  – Ei mahdollisuutta antaa muille kirjoittajille lupaa editoida omia postauksiaan

  Serenpidity
  Kohtalaisen helppo asennettava ja ihan kelpo blogaussofta. Parempi minusta kuin nucleus ja tuon automaattinen lisäpalikoiden lataus verkosta on nerokas idea.

  Sitten sen miinuksia.
  – softa bugittaa ja sen muokkaus vaatii säätöä
  – huonosti localisoitu suomenkieli jne..

 17. nucleus

  sitä on nyt tullut pari kuukautta käytettyä. on kyllä hyvä ja siihen on helppo tehdä omia lisäominaisuuksia. keskustelualueilta saa hyvin tukea eri ongelmiin.

  modxcms

  tuli tuossa yks päivä vastaa mutta enpä taida vaihtaa vaikka ajaxia olisikin tarjolla.