Kategoriat
Internet

Makasiinien tulipalo innosti kuvaajia julkaisemiseen

Share

VR:n makasiinien perjantainen suurpalo innosti useita valokuvaajia julkaisemaan kuviaan netissä. Pinseri on koonnut linkkejä kansalaisten palojulkaisuihin ja Flickr-kuvapalvelussa löytyy useita satoja kuvia ainakin tageilla: Helsinki, tulipalo ja makasiinit. Vaikka medialla, varsinkin Sanoman lehdillä aitiopaikaltaan, on ollut mahtava mahdollisuus seurata ja raportoida kaikella osaamisellaan ja julkaista printtiä enemmän kuvia ja videoita netissä kuten ne ovat tehneetkin, silti kansalaisjournalistien kuvat pystyivät tuomaan uutta. Esimerkiksi kuvia siitä, miten tulipaloa seuraanneet suojautuvat palon savulta sankassa savupilvessä, ei näy HS.fi:ssä, aamun printissä eikä (ainakaan vielä) kuvakoosteessa, mutta Flickerissä löytyy. Vaikka media hoitaisi hommansa erinomaisesti kuten Makasiinien tulipalon raportoinnissa, journalistit eivät yksikertaisesti ehdi joka paikkaan eivätkä kiireessä ehdi miettiä aivan kaikkea. Siksi kansalaisraportointi pystyy aina tuomaan jotain uutta kuvaa, näkökulmaa tai mielipidettä raportoitavaan tapahtumaan.

Share

6 vastausta aiheeseen “Makasiinien tulipalo innosti kuvaajia julkaisemiseen”

”Makasiinipalosta tuli mahdollisesti Suomen kamerakuvatuin tapahtuma”, kertoi HS. Kamerakuvatuinko? Olen aina kuvitellut että tätä asiaa kuvaava suomenkielinen termi on valokuvatuin.

Joka paikassa kameroita…

Kun perjantaina illansuussa tuttavan tekstiviesti kertoi makasiinien olevan tulessa, päätimme mekin lähteä sinne. Mitä sitä netistä seuraamaan sellaista, jonka voi nähdä omin silminkin. Paikalle tullessa ensimmäinen kollektiivisesti jakamamme…

Uutislehti 100:n toimitukseen saapui yhteensä 7 kännykkäkuvaa – edit: ei kun siis 47 kännykkäkuvaa – VR:n makasiinien tulipalosta. Niistä kuuden ottajat saivat 50 € julkaisupalkkion. Pikkuhiljaa asiat etenevät.

Hitaasti mennään eteenpäin. Seitsemän kuvaa on kuitenkin suhteellisen vähän, ottaen huomioon makasiinien liepeillä perjantaina olleen kamerapenetraation.

Voisiko kyse olla siitä, että ihmiset eivät välttämättä halua antaa omia kuviansa ja kertomuksiaan ilmaiseksi perinteisen median käyttöön? Minä kuvaan ja kerron, mutta media nettoaa ei kuulosta kovin reilulta yhtälöltä.

Mediat näyttävät välttelevän linkittämistä muihin palveluihin (kuten vaikka Flickr’iin) ja pyrkivät keräämään sen sijaan kaiken ”kansalaisjournalistien” materiaalin omaan verkkopalveluunsa.

Kuinka kauan hyville (ja koko ajan kehittyville) kansalaisjournalisteille riittää pelkkä hyvä mieli ja kunnia palkinnoksi omasta panoksestaan?

Vastaa