Kategoriat
Mediabisnes Tulevaisuus

Tulevaisuuden televisio tuo yllätyksiä

Share

Suomalainen digitelevision projekti, ajansiirto ja laajakaistan yleistyminen ovat ihmeellisiä asioita, jotka muuttavat televisiota enemmän kuin moni Suomessa vielä ymmärtää.

Olen nyt muutaman kuukauden ajan käyttänyt kovalevyllistä digiboksia, jossa tv-ohjelmien siirtäminen parempaan katseluaikaan on helppoa, ja varmasti siksikin oma katselurutiinini on muuttunut hetkessä.

Katson ohjelmia yhä harvemmin silloin kun televisiokanava ne lähettää ja yhä enemmän silloin kun minulle sopii. Itse asiassa tämän ansiosta katson televisiota enemmän kuin aikaisemmin (ja bloggaan vähemmän kuin aikaisemmin, sillä tv ja internet kilpailevat mediakäytön ajasta myös minulla). Samalla pikakelaan mainokset yli – niiden ohittaminen kun ei kokonaan Suomessa vielä onnistu, koska maa on tivoton. Kaikki tietävät mitä tällaisen katselutavan yleistyminen merkitsee televisiomainonnan tulevaisuudelle.

Yllättävän usein käytän kovalevyllisen digiboksin taukotallennusta, jonka avulla voin keskeyttää ohjelman katsomisen ja palata myöhemmin katsomaan ohjelmaa keskeytetystä kohdasta. Tästä ominaisuudesta tulee jokaisen lapsiperheen lemmikki, varsinkin jääkiekon MM-kisojen aikaan.

Nykyiset Suomessa myytävät kovalevylliset digiboksit ovat kuitenkin vasta ensimmäinen horjuva askel televisio-ohjelmien ajansiirron tiellä. Tivot, pvr-laitteet, slingboxit, mobiili-tv:t sun muut tulevat vempaimet tekevät tulevaisuuden televisiosta ajasta ja paikasta riippumattoman.

Itse näen jo tulevaisuuden, jossa ostan suosikkielokuvat ja -sarjat helposti ja kätevästi suoraan studioilta tietokoneeni nettitelevisioon. Samalla piratismi vähenee, kun studiot ovat ymmärtäneet laittaa ohjelmansa myyntiin heti, jolloin fanien ei tarvitse sitä enää tehdä itse.

Valitettevasti tässä tulevaisuudessa suomalaiset tv-kanavat ovat hätää kärsimässä katsojakadon edessä. Suomeksi tekstitetyistä elokuvista, sarjoista, lastenohjelmista sekä suomalaisia kiinnostavasta urheilusta on tullut lähinnä Yleisradion julkista palvelua ja maksu-televisioiden suosituinta sisältöä.

Kaupallinen mainostelevisio on kuolemaisillaan ja viimeisenä oljenkortena Yleisradiota ehdotetaan vanhakantaisena jäänteenä ja kilpailua rajoittavana lopetettavaksi. Näin tehdäänkin, koska Yleisradio on tuottanut viimeiset parikymmentä vuotta tappiota tv-lupamaksun jatkuvista korotuksista huolimatta ja hallitus tarvitsee lisää palasia valtiontalouden säästökuurilleen. Näin Yleisradion suomalainen digitelevision projekti päättyy vuonna 2020.

[Kolumnistin pörssimainen huomautus: On otettava huomioon, että tähän kolumniin sisältyvät, muut kuin jo toteutuneita seikkoja koskevat lausumat, ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä lausumia. Koska tällaisiin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita tässä kolumnissa ennustetaan.]

[Julkaistu 12.5.2006 Mediaviikon kolumnina.]

Share

6 vastausta aiheeseen “Tulevaisuuden televisio tuo yllätyksiä”

Minulla on ollut Handanin kiintolevyllinen kahden virittimen digiboksi reilun vuoden, ja vaikka laitteen kanssa on ollut teknisiä haasteita, olen mediakulutuksen muuttumisesta samaa mieltä.

Tällä viikolla en ole katsonut juuri mitään ohjelmia normaaliin esitysaikaan, koska olen tehnyt pitkiä työpäiviä eikä TV:n katselu niiden jälkeen nappaa. Vaan nyt kun olin pari päivää flunssassa, oli aika katsella kiintolevyltä A-Plus, CSI NY ja muita ohjelmia, jotka tallentuvat sinne säännöllisesti.

Samoiten olen huomannut, etten viitsi enää katsoa mainoksia, vaan ohitan ne ”kelaustoiminnolla”. Minulle on alkanut jo syntyä tuntuma siihen, minkä pituisia mainostaukoja ohjelmien välissä on, joten osaan usein ohittaa mainokset pikakelauksella kanavatunnarista kanavatunnariin, eli mainosten alkamisesta loppumiseen.

Eräs TV-alalla työskentelevä tuttavani on väittänyt, että kyse on alkuinnostuksesta, joka menee ohi. Epäilen tätä vahvasti. Nyt nimenomaan koen, että televisio on päivittynyt versioon 2.0 tai 3.0, ja mediakulutuksessa muutos on aivan ratkaiseva. TV-katseluaikani on saattanut jopa lisääntyä, koska ennen en muistanut juuri koskaan katsoa mitään ohjelmia, mutta toisaalta mainosten näkeminen on saattanut vähentyä.

Seuraus lienee se, että mainonta menee entistä enemmän TV-ohjelmien sisälle, eli tuotesijoitteluun, oheistuotteisiin sekä lisäpalveluihin kuten peleihin ja äänestyksiin. MTV3 jo mainostaa, että teinisarjan O.C:n fanituotteita (meikkejä, vaatteita ym. nuorille) voi pian ostaa heidän verkkokaupastaan.

Katsoisitko televisiosta naapurisi tekemää ohjelmaa?…

Kyllä, TiVo jatkaa vauhdilla myös on-demand -mainosten jälkeen. TiVo on tehnyt internet-tv-yhtiö Brightcoven kanssa sopimuksen Brightcoven kumppanien laajakaistavideoiden tuomisesta TiVo:n bokseihin.
Vau! Sanokaa hei olohuoneen nurkasta löytyvä…

Kommentoimpa tähän kanssa, että tallettavat digiboksit ovat mielestäni näkyneet myös waretuksessa sikäli, että aika reippaasti moisia kapineita omistavat ovat siirtyneet katsomaan tv-streamista ”ajansiirtona” tallettamiaan ohjelmia netistä hakemisen sijaan. Esimerkkinä vaikka Lost ja Galactica joita kumpaakin olisi pystynyt seuraamaan edeltä netin kautta, mutta ilmeisesti se ei kuitenkaan ole netistä hakemisen vaivan arvoista. Toinen on, että kun tv-streamista saa ison kasan mielenkiintoisia ohjelmia niin se varmaan näkyy myös netistä haettujen ohjelmien määrässä, kun kaikkea ei kuitenkaan ehdi katsomaan.

Näin siis kavereideni sohvilta kulutustottumuksia analysoiden…

CCTV channel beamed to your home
Turvakamera reality-tv:stä saataisiin kyllä loppumattoman ohjelmavirran youtubeen ja google videoon. Osaan kuvitella tilanteen jossa irkkiin tulee linkki Youtuben Vaajakosken motarilla kolari, videoon joka on hetkeä aikaisemmin kaapattu jostain turvakamera streamista.

Vastaa