Blogosfäärin käsikirja journalisteille peruutettu

Share

Jostain syystä journalistit eivät tunne tarvitsevansa journalistista koulutusta blogeista, sillä Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön seminaari ”Blogosfäärin käsikirja journalisteille” on peruutettu liian vähäisen kiinnostuksen vuoksi. Ihmettelen, sillä muutamat aikaisemmat blogiaiheiset seminaarit aikakauslehtien toimituskunnalle, yritysviestinnän ammattilaisille ja freelancer-toimittajille ovat keränneet kiinnostuneita enemmän kuin vastaavat koulutussessiot normaalisti.

Eikä peruutetun seminaarin ohjelma minusta huono ollut vaikka olenkin vähän jäävi asiassa – päättäkää siis itse:

Blogosfäärin käsikirja journalisteille
Seminaari blogeista kiinnostuneille ja niitä oudoksuville
Tampereen yliopistolla 30.5.2006

9.15–10.15 Tahdon blogin, mistä aloitan? Vasta-alkajan tekninen ABC
Blogilistan perustajan Sami Köykän pika-alkeiskurssi

Tauko, kahvitarjoilu

10.30 Journalististen weblogien typologia
Journalistiikan lehtori Ari Heinonen, Tampereen yliopisto

11.00 Mitä opittavaa journalismilla on blogeista
Kehitysjohtaja Matti Lintulahti, A-lehdet

11.30 Miten bloggaaminen voi parantaa journalistista suoritusta
Päätoimittaja Jarmo Papinniemi, Parnasso

12.00 Mitä meillä ei vielä ymmärretä blogeista?
Blogijulkisuuden tutkija Jere Majava, Helsingin yliopisto

12.30 Lounastauko

13.30 Työryhmätyöskentelyä
Vetäjinä Ari Heinonen, Matti Lintulahti, Jarmo Papinniemi ja Jere Majava. Työnjohtajana tutkija Esa Sirkkunen Journalismin tutkimusyksiköstä

15.00–16.30 Työryhmien purku ja yhteenveto

Osallistumismaksu 250 €.
Ilmoittautumiset 15.5. mennessä osoitteella….

Share

Vastaa

 1. Luulisi tarvetta tällaiselle olevan. Minusta ohjelma näyttäisi olleen ainakin hyvin mielenkiintoinen, mutta minä olenkin tällainen digihörhö.

  Toisaalta tuntuu hassulta, että olin itse viime perjantaina puhumassa Sanomalehtien Liiton kevätkokouksessa, ja ainakin siellä uusien toimintatapojen tarve ja digitaaliseen maailmaan siirtymisen tärkeys tuntui korostuvan monissa puheissa. Eihän se toki aina tarkoita blogien perustamista, mutta siitäkin voisi olla monen hyvä aloittaa opettelu.

  Sillä jotain sanomalehtien on totta vie tehtävä, vai mitä kertoo esimerkiksi se, että alle 25-vuotiaissa netin viikkopeittoluvut ovat noin 40 prosenttiyksikköä sanomalehtien vastaavaa lukua suurempi?

 2. Oliskos se tää aurinkoinen kevät, kun ei jakseta innostua enää koneen nakuttelusta samalla tavalla kuin pimeällä? Yrittäkääpä uudestaan syksyllä.

 3. Vähän olen haistellut tuulia, että olisiko blogi-ilmiön 15 kuukautta julkisuudessa ohi? Aika ei nyt valitettavasti anna periksi tilastolliselle analyysille. Mutta missä oli esimerkiksi tämän vuoden Kultainen kuukkeli? Miksi Kari kirjoittaa enää vain kerran viikossa? Tai Reetta?

  Olisiko kurssi ollut täynnä, jos aiheena olisi ollut ”Videosfäärin käsikirja journalisteille” 🙂

  Enkä nyt tarkoita maailmanloppua, vaan ihan vaan ilmiön arkipäiväistymistä.

  Symppaan myös Riitan näkemystä. Vähän noloa.

 4. Kuukkelia ei ollut, kun Jannella ei aika riittänyt, eikä vaihtoehtoista järjestäjää ilmeisesti ilmoittautunut.

  Olenko minä tuo viitattu Kari? Jos, niin ota huomioon, että entryjä tehdään tässä nyt jo (ainakin) kolmeen blogiin. Ja kai tässä on kaikenlaisia kausiakin…

  Arkipäiväistyminen on varmasti totta.

 5. Blogilista varovaisesti ilmoitteli kiinnostuksestaan Kuukkelien suhteen, mutta sitten olikin yhtäkkiä toukokuu. Toisaalta, eihän se kuukautta katso.

  Enää tarvitaan vain niitä ahkeria järjestäjiä. 🙂

 6. Pinseri puolestaan on ilmoittanut kiinnostuksestaan jakaa Kuukkelien yhteydessä vuotuinen Kultainen Pinseri -palkinto. Nähtäväksi jäänee, miten käy.

 7. Eikö suurin osa Suomen aikakauslehdistä tehdä Helsingissä? Minulla ainakin pitäisi olla tosi erityinen syy lähteä Kehä III:n ulkopuolelle asti koulutustilaisuuteen. Yritykset maakunnistakin ymmärtävät pitää tiedotustilaisuutensa Helsingissä, jos haluavat paikalle toimittajia.

  Toiseksi luulen, että toimittajien aika on niin kiireistä, että harvalla on varaa osallistua tällaisiin koulutus- ja visiointijuttuihin. Tarkoitan nyt toimittajia, jotka oikeasti tekevät töitä eli kirjoittavat ja editoivat. Työaika kuluu arkisten kiireiden kanssa.

  Olen ollut muutamissa suoraan ammatin arkeen liittyvissä koulutustilaisuuksissa, esimerkiksi haastattelutekniikan hiomisessa, ja aika vähän niihinkään ehtii porukka osallistua. Kaksipäiväisestä koulutuksesta mutama skippasi jo kakkospäivän.

 8. Edellisessä en tietenkään tarkoittanut vain aikakauslehtiä, vaan lehtiä yleensäkin. Media on keskittynyt vahvasti Helsinkiin maakuntamedioita lukuunottamatta.

 9. Blogisemppa journalisteille pitäisi siis järjestää Helsingissä ja nainen mukaan kouluttajaksi, niin kiinnostuneita journalisteja tulisi.

  Hmm – milloinhan maakunnalliset ja paikalliset lehdet heräävät? Niiden toimituksille blogeista olisi oikein käytettynä paljon hyötyä ja näissä sanomalehdissä työskenteleville journalisteille tämä kurssi olisi ollut minusta mainio.

  PS: Aivan liian suuri osa lehdistä kouluttaa toimuksellista porukkaansa liian vähän – sen olen oman työurani aikana nähnyt liian monta kertaa. Ja uskallan väittää että se näkyi myös tässä asiassa.

  PSS: Mitenhän koko blogisemppaa on markkinoitu journalisteille? Siitäkin voi löytyä melkoisesti syytä…

 10. Matti,

  seminaarista lähetettiin sähköpostistse tieto koko maan toimituksiin, kahdesti siitä tiedotettiin journalismin postituslistalla ja ilmoitus oli Journalistissa 28.4.

  Jos tämäkin koulutustilaisuus olisi viety Helsinkiin, niin kritiikki olisi ollut ansaitusti muotoa ”miksi kaikki pitää tehdä helsinkiläisten ehdoilla”. Ilmoittautuneista toimittajista suurin osa on Tampereen pohjoispuolella sijaitsevista toimituksista. Sukupuolikritiikkiin puolestaan vastasin Pinserissä.

 11. Päivitysilmoitus: Mediablogi » Blog Archive » Blogijournalismin päivä Tampereen yliopistolla