Valtamedian pahin uhka verkossa on valtamedia itse

by Matti Lintulahti on 28/08/2006

Ylen kehityspäällikkö Tuija Aalto pohtii tänään lukemisen arvoisessa ja useita hyviä pointteja sisältävässä kirjoituksessaan Kuka uhkaa valtamediaa verkossa? valmistuessaan Kuopiossa järjestettävään Itä-Suomen journalismipäiville, jonka yhtenä aiheena on ”uuden kansalaisjournalismin uhka ammattijournalismille”.

Omana kommenttina voisin todeta, että kansalaisjournalismi ei ole uhka ammattijournalismille eikä Google ole uhka Savon Sanomille yhtään enempää kuin savolaiset bloggaajat. Suurin uhka ammattijournalismille on ammattijournalismi itse, jos se ei pysty uudistumaan ajassa. Ja suurin uhka Savon Sanomille on Savon Sanomat itse, jos se ei kykene toimintatapojaan uudistamalla hyödyntämään uusia mahdollisuuksia alueellisen sanomalehden journalismiin ja liiketoimintaan.

Oikeastaan aika klassinen esimerkki siitä perinteisestä ”toiset näkevät lasin puoliksi tyhjänä, toisen puoliksi täynnä” -jutusta.

{ 1 comment… read it below or add one }

Tero Heiskanen elokuu 29, 2006 11:35

Samaa mieltä. Mikä tahansa ala, jonka toimintakenttää informaatioteknologian kehitys muuttaa(media, viestintä, markkinointi + lukemattomat muut) joutuu muuttamaan liiketoimintamalliaan enemmän tai vähemmän. Ne jotka lähtevät taistelemaan muutosta vastaan ja yrittävät pidättäytyä vanhoissa tavoissa kuolevat pois ja ne jotka ensimmäisenä hoksaavat uuden maailman lainalaisuudet takovat rahaa. Tämähän on fakta, joka on aina vallinnut, mutta se mikä tässä näyttäisi olevan toivottoman vaikea tajuta on muutoksen tarpeen valtaisa nopeus. Esim. paperilehdet ovat toimineet suht. samankaltaisina satoja vuosia, mutta nyt niiden täytyy muuttaa liiketoimintamallinsa lähes täysin 10 vuoden sisään jatkaakseen toimintaansa. Tämä on niin massiivinen muutos, että se vaatia ällistyttävän isoja peliliikkeitä. Ei ole aikaa yhtään jäädä katselemaan, että minnepäin homma kehittyy, vaan on valittava paras ennustus tulevaisuudesta ja lähdettävä muuttumaan. Ja ajatusmalli: ”muutos on uhka, joka pitää torjua” on niin väärin kuin voi vaan olla.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: