Paras suomalainen satiiri löytyy blogeista

by Matti Lintulahti on 12/09/2006

Suomi on satiirin kehitysmaa (€), kertoo aamun päivälehti, mikä ei ole uutinen kenellekään satiirin ystävälle maassa jonka kansa antoi Pahkasian kuolla sukupuuttoon ja mistä tulikin mieleeni, että paras suomalainen satiiri löytyykin tällä hetkellä verkosta Blogilistan luetuimpien blogien joukosta: Lehti – Totuus seuraa perässä, iMitvit – Pahan akselirasva.

Voitaneen kai sanoa, että blogit ovat voittaneet muut tiedonvälityksen tavat satiirin vaativassa tyylilajissa.

{ 5 comments… read them below or add one }

zache syyskuu 12, 2006 9:08

Uutena tulokkaana blogistanian parodiaskeneen Niilo Paasivirran: Valtiotorni – Ainoa Oikea Blogi.

Tosin ilmatar.net näytti olevan kommentin kirjoitushetkellä nurin, mutta muuten blogi vaikutti oikein lupaavalta.

Schizo-Janne syyskuu 12, 2006 9:22

Sama tuli minullekin mieleen. Blogit pelastavat suomalaisen satiirin sukupuuttoon kuolemalta? Ehkä …

nozick syyskuu 12, 2006 10:10

Suomalaisissa blogeissa harrastetaan jo nyt aivan liikaa satiiria. Sen kehuminen hyväksi ja haluttavaksi asiaksi on karhunpalvelus blogistanille. Perustelen: Satiiri on vaikea huumorin muoto. Ammattikirjoittajistakin vain harva osaa kirjoittaa hyvää satiiria. Huonossa satiirissa jää epäselväksi onko kyseessä satiiri tai mikä on satiirin kohteena. Lukija luulee huonoa satiiria vakavissaan kirjoitetuksi. Huonon satiirin kirjoittaja ei päättele tästä, että kirjoitus on epäonnistunut, vaan että lukija on tyhmä.

Valtamediassa huonompikin satiiri voi toimia, sillä lukijat tietävät millä palstoilla satiiria harjoitetaan. Pääkirjoitus ei ole satiiria, mutta se sivun reunassa oleva laatikko jonka päällä on huvittava piirroskuva on. satiirissa pilkataan asioita joita lukijat odottavatkin pilkattavan. Satiiri kohdistetaan suuren yleisön odottamiin kohteisiin. Blogeissa sen sijaan osa lukijoista tulee paikalle ilman ennakko-odotuksia. He eivät tiedä onko blogi yleensä satiirinen vai ei.

Blogit vaihtoehtomediana eivät myöskään edusta vallitsevaa mielipidettä, vaan nimenomaan marginaalista mielipidettä. Satiirin kohdekin voi siis olla lukijalle yllättävä. Valtamedia ja suuri yleisö ei pidä ministeri Saarelan vaatimuksia asentaa kirjaston tietokoneisiin filtteriohjelmia naurettavina. Niihin kohdistuva satiiri ei löydä maaliaan jos se julkistetaan Ilkka-lehdessä. Blogissa on ehkä toisin. Mutta mitä jos blogin lukija onkin Ilkka-lehden kestotilaaja?

PA syyskuu 12, 2006 10:45

Paras suomalainen satiiri löytyi verkosta jokunen vuosi sitten, kun Mitvit vielä päivitti, Kysyn vaan kukoisti ja Kuulutuksen koulutusohjelma ja Vt olivat voimissaan. Nykyään on surullisen hiljaista.

Just Sopivasti syyskuu 15, 2006 13:34

Satiirit? Blogit?

So last year!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: