Kategoriat
Mediabisnes

Time to start blog in english for money!

Share

DollariMiljoonat haaveilevat ja muutamat pystyvät rikastumaan blogeillaan, joten olisiko sittenkin kannattanut alkaa blogata englanniksi?

Tässä nimittäin neljä kateutta herättävää herkkupalaa syyskuun Business 2.0-lehdestä:

  • Yksi suosituimmista blogeista BoingBoing – neljän kirjoittajan ja yhden ”valmentajan” blogi, jonka näkemyksellisesti kirjoitettu sisältö pohjautuu suurimmaksi osaksi lukijoiden lähettämiin vinkkeihin – tienaa tänä vuonna mainostuloja yli miljoona dollaria. Ei hullummin.
  • Michael Arringtonin TechCrunch-blogi kerää mainostuloja kuukaudessa 60 000 taalaa. Ilmankos Arringon lopetti aiemmin tänä vuonna leipätyönsä startup-yrityksen toimitusjohtajana ja alkoi kokopäivätoimiseksi bloggaajaksi. Haluaisinpa joskus nähdä suomalaisen toimitusjohtajan, joka lopettaisi duuninsa kokopäivätoimisen bloggaamisen vuoksi.
  • Drew Curtisin Fark-blogin sisältö perustuu lähes kokonaan blogin lukijoiden tuottamaan sisältöön Suomen Blogilista.fi:n suosituimmaksi blogiksi nousseen Salakuunneltua.fi:n tavoin. Farkin kuukausittainen mainosmyynti nousee lähiaikoina 600 000 – 800 000 dollariin. Curtisista odotetaan ensimmäistä ”indie”-bloggajaa, joka tulee tienaamaan bloggaamisella yli miljoona taalaa vuodessa. Kiva palkka duunista, jota voi tehdä kannettavalla kotipihalla samalla lasten kanssa leikkien.
  • Uusimpiin blogiyrittäjiin kuuluu 32-vuotias Brian Sugar (nimi auttaa, vai mitä?), joka perusti puolisen vuotta sitten huhtikuussa oman 250 000 taalan investoinnin turvin Sugar Publishing –blogimedian, jonka kruununjalokivi juorusaitti PopSugar kerää jo nyt kuukaudessa 12 miljoonaa sivunlatausta, mihin yltäminen kesti BoingBoing ja Fark –blogeilta vuosia. Kaksi kuukautta perustamisen jälkeen pääomasijoittajat halusivat sijoittaa Sugar Publishingiin 2,5 miljoonaa taalaa arvioiden yhtiön arvoksi 10 miljoonaa taalaa. Tätä voi kyllä jo kutsua hypeksi.

Mistä tuleekin mieleen kysymys: Kuinka paljon sinä tienaat blogistasi? Kuinka paljon haluat tienata blogistasi? Kannattaisiko lopettaa pienimuotoinen osakekauppa eQ Onlinessa, rahojen tuhlaaminen online-pokeriin ja alkaa blogata vakavasti?

Time to start blog in english – for money?

Share

20 vastausta aiheeseen “Time to start blog in english for money!”

Blogilista.fi on varmastikin kattavin lista suomalaisista blogeista, mutta sen perusteella pitää kovasti varoa tekemästä näitä ”Suomen suosituimmaksi” -tyyppisiä väitteitä.

Esimerkiksi Stara.fi:llä on blogilista.fi:n mukaan viikossa alle 10 lukijaa, kun sivustolla taitaa oikeasti käydä viikossa noin 67 000 uniikkia vierailijaa (lähde: mediakortti).

Blogilista.fi ei itse julista omia listojaan ”Suomen blogilistoiksi”, niin ei kai sitä meidän muidenkaan kannata tehdä.

Blogien top-listat laaditaan yleensä juuri tällaisten tilaussivujen kautta. Suuren ja mahtavan Ameriikan Blogilista on Technorati, ja siellä nuo yllä mainitut blogit ovat top 10:ssä. Siellä pisteitä saa paitsi tilauksista (Favorites) niin myös siitä, moniko toinen blogi linkkaa omaan blogiin.

Itselläni on vielä matkaa huipulle, PopuLAARIn sijoitus on 200 368, huokaus. Silti jo 100 000:n joukkoon pääseminen tuottaa tiettyjä etuja, kuten päivittäisten käyntien laskemisen.

Onkohan mitään keinoa selvittää, mikä suomalaisblogi on parhaiten sijoittunut Technoratissa? Salakuunneltua.fi ei mielestäni löytynyt sieltä lainkaan…

Matti: ”Parempaakaan suosituimmat-listaa suomalaisista blogeista ei tällä hetkellä ole…”

Oikea journalisti ei tuolla perustelulla pääsisi pitkälle, mutta blogosfäärin kansalaisjournalisti voi tietysti vetää johtopäätöksiä mistä haluaa.

Ja jos vastaisin itse kysymykseen, mikä oli alun perin tarkoitus. En halua sanoa blogin mainostuloja tarkkaan, koska Google kuulemma kieltää niillä brassailun. Voin sanoa, että kyse on noin 4,7 prosentista toimittajan kuukausipalkastani nettona.

Eli näillä rahoilla maksaa web-palvelun kulut, mutta ei tarvitse harkita ammatinvaihtoa.

Meillä blogataan englanniksi, eikä kuulu mainetta eikä mainostuloja (shekin shekkiä ei ole googlelta vielä kuulunut, mistä voi päätellä jotain). Satunnainen bloggailu siitä mikä mieltä painaa ei toimi; pitäisi olla paljon fokusoidumpi.

Ihan uteliaisuudesta, techcrunchin kohdalla tuloihin ei ole taidettu laskea mukaan Arringtonin blogin kylkeen niitattua chrunchboardia? Ko. palveluhan laskuttaa jokaisesta työpaikkailmosta á 200$. Näyttäisi ilmotusten virta olevan viime aikoina ka. jonnin verran yli 3 tsipaletta päivässä. Tuon kuitenkin voinee laskea mukaan techcrunchin tuloihin, sillä rahaa crunchboardilla ei tehtäisi ilman Arringtonin blogausta (ja hänen saavuttamaansa keskeistä asemaa).

Itse kysymykseen, nollalla adsilla nolla senttiä. Iski jossain vaiheessa suuttumus toisella sivustolla olleiden googleadsien toimintaan ja ns. ystävällisiin asiakaspalvelun mallipohjalta kirjoitettuihin vastauksiin. Ehkä jossain vaiheessa taas.

Itse otin ne Google AdSense -jutut pois. Paitsi että ne ärsyttivät itseäni niin ne ärsyttivät varmasti myös lukijoita.

Samaten se verotuskuvio tuntui vähän monimutkaiselta. Tulothan pitää ilmoittaa Suomen verottajalle, jos niitä sekkejä alkaa sadella…

Eerolle: Muistaakseni Business 2.0:n jutun mukaan TechCrunchin summaan oli laskettu kaikki mainostulot. Nyt vain ei lehti ole vieressä, joten en pääse tarkistamaan.

Lurkerille: Tulojen ilmoittaminen verottajalle on itse asiassa hyvin yksinkertainen kuvio. Sekin summa veroilmoitukseen vain.

Terolle: Tulipahan vain mieleeni, että minnehän asti Mobiili- ja PDA-blogisi nykyinen tuotto – 4,7% nettotuloistasi – nousisi jos vaihtaisit kielen englanniksi? Hyvä blogisihan on hyvin fokusoitu mobiiliteknologiaan – mikä aihe kyllä kiinnostaa maailmalla…

Matti: ”Terolle: Tulipahan vain mieleeni, että minnehän asti Mobiili- ja PDA-blogisi nykyinen tuotto – 4,7% nettotuloistasi – nousisi jos vaihtaisit kielen englanniksi? Hyvä blogisihan on hyvin fokusoitu mobiiliteknologiaan – mikä aihe kyllä kiinnostaa maailmalla…”

Varmasti tulot olisivat isommat. Vaan minä en ole äidinkieleltäni englanninkielinen, enkä ilman oikolukijaa pysty kovin tasokkaaseen kieleen. Huonolla englannilla kirjoitetut blogit taas aiheuttavat myötähäpeää kirjoittajiensa puolesta.

Olen näillä näkymin vielä pitkään suomenkielinen journalisti, joten intressini on puolustaa suomen kieltä internetissä.

Eiköhän Matti lyödä joskus viisaat päät yhteen tässä asiassa.

Englannin äidinkielenään taitava taitava editori, joka tarpeen vaatiessa myös kääntäisi taitaen olisi tietysti välttämätön.

Minulla on joitakin vuosia takana kotimaisten ja ulkomaisten kaupallisten blogien ylläpitäjänä. Tosin osa blogeista on kehittynyt enemmän yhteisöllisiksi saiteiksi eikä voida puhua vain blogeista.

Itse asiassa tällä hetkellä mahdollisuudet tienata blogilla ovat ehkä helpommat Suomessa. Kiristynyt kilpailu ulkomailla on vuodessa tehnyt hommat todella haasteelisiksi. Suomessa jos keksit niche aiheen olet luultavasti ainoa yrittäjä. Tuolla isossa internetissä kilpailijoita on aina satoja muita aiheesta riippumatta. No ehkä jotain kalakukon vertailuja englanniksi lukuunottamatta.

Kotimaisen matkapuhelinblogin osalta kävijämäärät ja tulot ovat Teron blogin luokkaa (puhelimeni.fi/uutiset/) ja Kalastaja online-yhteisömme on aika samoissa asemissa http://www.kalastajat.com/. Kirjoitan myös Nokia juttuja englanninkieliseen blogiin. Blogi on vasta viime aikoina saavuttanut enemmän huomiota ja suosiota. Liikenne ja tulot vielä aika vaatimattomat, mutta selvästi noususuunnassa (http://www.about-nokia.com/blog/).

Suomessa blogin avulla elannon hankkiminen voi olla aika haasteellista, mutta jos lisäät siihen muuta toiminnallisuutta ja kehität konseptia asia on ihan eri. Onhan meillä lukuisia Indie-saitteja jotka tienaavat tuhansia euroja kuukaudessa.

Hyviä pointteja, Matti & Kumppanit!

Blogien kirjoittamisen lisäksi tulevaisuuden business saattaa piillä…blogien suosittelussa ja luokittelussa (esim. Fwicki, http://www.fwicki.com/ ). Tämäkin juttu perustunee siihen, että ihminen on mukavuudenhaluinen ja olisi kiva, jos joku on tehnyt RSS-syötteiden haalimisen meidän puolestamme 😉

Rohkenen myös ennustaaa, että seuraava blogibusiness kukoistaa palveluissa, jotka mahdollistavat sekä suljetut että avoimet blogit/wikit, korvaten (osittain) nykyiset ryhmätyö-groupware-sovellukset. Yritykset kun tulevat blogimaailmaan hieman jälkijunassa – kilpailijaseuranta, tietokoneavust. ryhmätyö ja innovaatiotoiminta ovat muuttamassa muotoaan. Nyt jo hyvän blogin kirjoittamisesta maksetaan bonusta tietyissä amerikkalaisissa IT-yrityksissä. Kouluttajille, evankelistoille ja konsulteille riittänee myös työtä blogin kirjoittamisen ohessa 🙂

Onpa taas anaalia porukkaa.
Mitä väliä onko blogiliasta listannut suosituimmat vai ei? Turhaa pätemistä! Ja hei kirjottaja missä V***ssa on sun google mainokset tai mainokset ylipäätään? Hanki niitä ja vähän äkkiä. Sun sivus on kuitenkin ykkösenä hauissa. Saisit edes parikillinkiä ulkomaalaista rahaa suomeen.

Kiitos Harakirille että lämmittää lähes kolme vuotta vanhaa keskustelua – olisit vaan vähän enemmän pyrkinyt tuomaan jotain uutta aiheeseen. Ja vastauksena kysymykseesi, että google-mainokset ovat juuri nyt hyllyllä paristakin syystä joista yksi on googlekillienkien vähyys mediablogin kaltaisessa ammatillisessa blogissa.

Vastaa