Time-lehden vuoden henkilö: netin käyttäjät

Share

Vuoden henkilö olet sinäEnsimmäistä kertaa historiansa aikana Harvinaista kyllä, aikakauslehti Timen vuoden henkilö ei ole henkilö vaan joukko: netin käyttäjät. Sosiaalinen media on noussut hypen huipulle. Voisin ennustaa että kohta tulee jonkinasteinen pettymys, jonka keskellä liian moni ei huomaa sosiaalisen median uutta nousua krapulan keskeltä yhdeksi keskeiseksi median osaksi ja tässä uudessa nousussa punnitaan sosiaalisen median hyödyntäjät mediabisneksessä. (=menestyjät) ja väheksyjät (=vaikeuksiin hakeutuvat). Samaan tapaanhan kävi netissä.

Time perustelee valintaansa:

But look at 2006 through a different lens and you’ll see another story, one that isn’t about conflict or great men. It’s a story about community and collaboration on a scale never seen before. It’s about the cosmic compendium of knowledge Wikipedia and the million-channel people’s network YouTube and the online metropolis MySpace. It’s about the many wresting power from the few and helping one another for nothing and how that will not only change the world, but also change the way the world changes.

Web 2.0 is a massive social experiment, and like any experiment worth trying, it could fail. There’s no road map for how an organism that’s not a bacterium lives and works together on this planet in numbers in excess of 6 billion. But 2006 gave us some ideas. This is an opportunity to build a new kind of international understanding, not politician to politician, great man to great man, but citizen to citizen, person to person. It’s a chance for people to look at a computer screen and really, genuinely wonder who’s out there looking back at them.

Edit 17.12: Virhe korjattu ja linkki lisätty Wikipedian Person of the year -artikkeliin.

Share

Vastaa

  1. YLEn mukaa tämä kyllä ei ollut ihan eka kerta:

    Tämä vuosi ei ollut ensimmäinen, kun lehti ei nimennyt yksittäistä henkilöä. Vuonna 1950 nimettiin Amerikan sotilas ja vuonna 2003 Amerikan sotilaat. 40 vuotta sitten valinta osui suuriin ikäluokkiin, vuonna 1975 amerikkalaisnaisiin ja vuonna 1982 tunnustuksen sai tietokone.

    http://www.yle.fi/uutiset/kulttuuri/id49423.html

  2. Hups! Mistähän minä tuon bongasin? Korjataan. Onneksi blogien lukijoilla on tarkat silmät ja intoa korjauksiin. Kiitos siis.

    Ja se opetus: oksennustautisen lapsen kanssa valvotun yön jälkeen ei kannata blogata väsynein silmin.

  3. Päivitysilmoitus: Mari Koo - Blogeja, kulutusta ja jatko-opiskelua :: Ajatusaikaa odottaen osana Timen palkittuja :: December :: 2006