Some Lab – sosiaalisen median suomalainen blogi avattu

Share

Tampereen yliopiston journalismin ja hypermedian tutkijat ovat avanneet tänään sosiaalista mediaa käsittelevän oman blogin: Some Lab. Blogin tarkoituksena on kerätä sosiaalisesta mediasta kiinnostuneita – niin lukijoina kuin kirjoittajina – yhteen ja samaan paikkaan:

”Olemme avanneet yhteisblogin, johon eri kirjoittajat voivat osallistua. Blogiin kirjoittavat huomioitaan sosiaalisesta mediasta Cai Melakoski, Sohvi Sirkesalo, Esa Sirkkunen, Maarit Mäkinen, Jarmo Viteli, Mikko Ahonen, Tomi Terentjeff ja Katri Lietsala. Jos haluat mukaan kirjoittajaksi, ota yhteyttä info(lisää tähän ”ät” merkki)somelab.fi. Blogi sai alkunsa yhteistyössä PARTECO-hankkeen kanssa. PARTECO on lyhenne sanoista ”Participatory Economy and Beoynd”.”

”Some Lab toimii sosiaalisen median tutkijoiden ja sosiaalisesta mediasta kiinnostuneiden yritysten tietopankkina. Liittyminen Some Labin tutkimusverkostoon ei maksa mitään. Sivusto tulee tarjoamaan työkaluja heille, jotka haluavat osallistua sosiaalisen median tutkimustyöhön. Jo nyt voit ilmoittautua mukaan online-paneeliimme, jonka kautta pystyt myöhemmin osallistumaan uusimpiin sosiaalisen median kyselyihin.”

Toivottavasti Some Lab onnistuu, sillä alan keskustelulle on edelleen tarvetta. Joten siitä vaan ilmoittautumaan Some Labiin kirjoittamaan sosiaalisesta mediasta jos vähänkään kiinnostaa.

Ja mainittakoon nyt vielä se sidonnaisuus, että olen mukana A-lehdet Oy:n edustajana Parteco-tutkimuksessa, jonka kyljessä Some Lab on syntynyt.

Share

Vastaa

 1. Vaan oi oi voi voi, missä on Some Labin RSS-feedi? Selain ei sitä löytänyt, eikä ihminenkään nopealla silmäyksellä.

 2. Samaa puutetta manaillaan myös tässä päässä. Onneksi se löytyy täältä, sivujen urlit kun on piilotettu kehyksiin.

  Mutta RSS-nappulan puuttuminen on muutenkin hassua, labin uutis-aggregaattori -sivulla sitä kyllä tarjotaan.

 3. Komento puolittain takaisin. Ainakin Google Reader osaa lukea tuosta feedistä otsikot ja tiivistelmät, mutta nyt kun tarkemmin testaan, niin siirtyminen lukijasta blogissa olevaan merkintään antaa ainakin minulla erroria.

 4. Laitoinkin jo näistä hyvistä huomioista viestiä eteenpäin Some Lab -blogin ylläpitäjille. Toivottavasti saavat pikaisesti kuntoon. Olisivat vain käyttäneet WordPressiä.

 5. Yritin itsekin laittaa palautetta ylläpitoon, mutta osoite info ät somelab piste fi ei ilmeisesti toiminut (”delivery failed”). Niinpä liitän mailini sisällön suoraan tähän:

  yksi juttu mikä teidän kannattaisi ottaa huomioon on tuplasisällön vaara. Hakukone Google yhdistää sen automaattisesti sisällön varastamiseen, jollaista nettiä saastuttavat spam-sivustot harrastavat. Seurauksena voi olla poistaminen Googlen indeksistä tai vajoaminen hakutulosten pohjalle.

  Nyt bloginne löytyy kahdesta osoitteesta: http://movietron.net:8080/~eltom/somelab/ ja http://www.somelab.fi/ . Tämä on tuplasisältöä ja voi johtaa ongelmiin.

  Tuplasisällön välttäminen tulee ottaa huomioon myös jos haluatte muiden blogien julkaisijoiden lähettävän teille juttujaan RSS-syötteenä. Ei siis kokonaisia juttuja vaan pelkkiä otsikoita tai otteita juttujen alusta, ja luonnollisesti linkit alkuperäisiin kirjoituksiin.

  Toinen ongelma on osoitteen muuttumattomuus (selaimen osoitepalkissa). Se on koko ajan http://www.somelab.fi/ riippumatta siitä missä kohtaa sivustolla liikkuu. Yksittäisiä artikkeleita ei siis voi toimivasti linkittää. Hakukoneet eivät indeksoi sivustoa kunnolla.

  Olisi myös korrektia mainita joka sivun alalaidassa (footerissa), että sivusto on toteutettu Drupalilla, ja linkittää drupal.org-sivulle.

 6. Kiitos kaikille kommenteista ja Matille, että vinkkasi keskustelusta, jota täällä käydään. Nopeinta olisi, jos saisimme lukea kehitysehdotukset ja palautteet suoraan Some Labin sivulta. Kommentointiominaisuus siellä sentään toimii 😉

  Useimmat listaamistanne asioista ovat tiedossa ja niitä korjaillaan. Alkuhämmingistä pitäisi olla selvitty viikon kuluessa. Avaamme lähiaikoina myös erillisen sivun, jossa voi keskustella, miten sivustoa tulisi parantaa. Sitä ei valitettavasti ehditty vielä toteuttaa alkumetreille.

  Pelkkä blogi olisi ollut helppo avata WordPressillä, TypePadilla tai muilla blogialustoilla. Halusimme kuitenkin testata avoimen lähdekoodin alustaa, joka taipuu julkaisujärjestelmäksi eikä vain blogin kirjoittamiseen. Rekisteröityneet käyttäjät pystyvät mm. päivittämään sivujen sisältöjä, koska suurin osa on toteutettu wiki-sivuina.

  Some Lab edistyy huimin askelin ajan kuluessa. Tervetuloa osallistumaan.

 7. ”Nopeinta olisi, jos saisimme lukea kehitysehdotukset ja palautteet suoraan Some Labin sivulta. Kommentointiominaisuus siellä sentään toimii ;)”

  Juu.. mutta kun pitäisi rekisteröityä… ;D

 8. Eksistentiaalisia kysymyksiä, osa kolme: Onko sosiaalisen median blogi olemassa, jos sitä ei ole ilmoitettu blogilistalle? 🙂

 9. Huh, ennen oli olemassa, jos ajatteli – nyt on olemassa, jos on ilmoitettu blogilistalle. Maailman olemassaolevan väestön määrä laski äkkiä 8133 olemassaolevaan identiteettiin. Tätä voisi jo kutsua eksistentiaaliseksi kriisiksi.