Eriävä mielipide ajankohtaiseen mediakritiikkiin

by Matti Lintulahti on 26/03/2007

Taidanpa esittää eriävän mielipiteen ajankohtaiseen mediakritiikkiin, jota ovat esittäneet ainakin kollegat Lindholm, Björksten ja Haakana – muitakin varmasti löytyy sillä viihdejournalismia on vakavahenkisen journalismin vasaralla helppo lyödä, hyvin perustellustikin.

Samaan aikaan – monen muun lailla – mediakriitikot ovat huolissaan sanomalehtien tilasta ja laskevista mainosdollareista. Ja näkevät tämän kehityksen – mainoseurojen siirtymisen sanomalehdistä nettiin lukijoiden perässä kun sanomalehtien lukijoiden määrä vähenee – tapahtuvan vääjäämättä myös Suomessa.

Nämä kaksi asiaa ovat lähellä toisiaan. Jotta suomalaisilla sanomalehdillä olisi mahdollisuus edes jollain tavalla rakentaa pohjaa tulevaisuuden menestykselle, niiden on palveltava lukijoitaan myös puheenaihejournalismin saralla. En väitä, että HS olisi vielä löytänyt oikean tavan yhdistää puheenaihejournalismi asiajournalismia täynnä olevaan lehteen, mutta väitän, että HS:lle oli parempi alkaa yhdistämisen opetteleminen nyt eikä joskus tulevaisuudessa. Jos jenkeissä sanomalehdet lähtivät kuuntelemaan lukijoitaan liian myöhään, Suomessa on vielä hetki aikaa. Toivottavasti siis HS:ääkin tehdään jatkossakin lukijoille eikä kollegoille, kustantajalle tai muille sidosryhmille.

Eikä kannata unohtaa, että asiajournalismin ja viihdejournalismin yhdistäminen onnistuu jo kohtuullisen hyvin Suomessa. Siitä ovat esimerkkinä maan iltapäivälehdet, joiden tutkivan journalismin skuupit ovat muuttaneet politiikan kulkua edellisissä vaaleissa (IS:n ”Irakgate”) ja viime vaaleissa (IL:n oikeusministerin vaalirahoitussotku). Pitäisi kai kysyä, miksi nämä skuupit eivät olleet missään laatusanomalehdessä?

Vaikka kuinka asiakeskeisen laatujournalismin kannattajat (olen eriävästä mielipiteestäni huolimatta yksi heistä) haluaisivat pitää maailman sellaisena kuin se on ollut, niin herätys kaverit. Maailma muuttuu ja laatulehtienkin on muututtava maailman ja lukijoiden mukana, jotta demokratialle olennaisen tutkivan journalismin rahoitus olisi mahdollista tulevaisuudessakin – näin laajalla pensselillä maalatakseni. Siksi HS:n yhden mielestäni lehden huonoimman osan uudistus viihteellisen puheenaihejournalismin suuntaan on yksi pieni askel niiden lukemattomien askelten joukossa, joita tämän laatulehden on pakko ottaa pärjätäkseen tulevaisuudessa.

Ja lopuksi lukijan kommentti: Mielummin minä luen uudenlaista Nimiä tänään -sivua kuin sitä vanhaa.

{ 6 comments… read them below or add one }

Madkola maaliskuu 27, 2007 12:33

Maailma todentotta muuttuu, ja ilo, että Hesarikin on huomannut (internetin kirjeenvaihtajat ja kaikki lehdessä), mutta olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että yhden viihteellisemmän sivun tuomisella lehteen ei levikkejä käännetä. Itse asiassa se on todella epätoivoista taistelua nettiä vastaan. Netti tulee syömään vielä Seiskan ja muidenkin julkkisjournalismilla kukkivien lukuja, se on minun ennustukseni. Eli Hesari lähtee mukaan taisteluun, jonka se on jo hävinnyt.

Matti Lintulahti maaliskuu 27, 2007 13:51

Ennustuksia on helppo tehdä, mutta jos ei Tuntemattomasta sotilaasta ole muuta jäänyt mieleen, niin ainakin se, että taistelua ei ole hävitty eikä voitettu ennen kuin se on käyty.

Kari A. Hintikka maaliskuu 27, 2007 18:49

Jotenkin tuntuisi luontevalta, että ensimmäinen kuluttajavetoinen ’puheenaihejournalistinen’ lehti syntyisi juuri nettiin eikä ’asiajournalismin’ kylkiäiseksi perinteiseen mediaan. Äkkiäkös siitä värkkäisi maksullisen printtiversion niille, jotka eivät ehdi nettiin.

Suomi24.fi:ssa on aineksia tällaiseen, mutta sieltä uupuvat muun muassa alati valppaiden ’tiedonjanoisten’ lukijoiden kännykuvat ja videoklipit. Joku ahdaskatseinen saattaisi jopa ajatella, että Suomi24:aa voisi jopa hieman moderoidakin.

Pioneerin virkaa toimittaa Salakuunneltua.fi-kollektiiviblogi, jolla on jopa ansaintalogiikkakin.

Matti Lintulahti maaliskuu 27, 2007 20:47

Kun Lindholmin Jarin blogissa ei voi keskustella, kommentoin tässä herran kommenttia tähän postaukseeni, lyhyesti.

Olen täysin samaa mieltä siitä, että lukijan palvelimista olisi… ”puheenaiheuutisten julkaiseminen muun uutisaineiston seassa silloin kun se on tarpeen. Kyllähän nyt esimerkiksi Vanhasen ja Forsiuksen styylaaminen uutinen on, hallitusneuvottelut piru vie meneillään. Mutta ei sitä vain Hesarissa näy, eikä tule näkymäänkään, ennen kuin jompi kumpi antaa suhteesta virallisen lausunnon. Tämä on se laatulehdistön ongelma, jääminen vapaaehtoisesti seinäruusuksi kansakuntaa mietityttävissä asioissa — ei se, että taitavasti tehtyyn ja luotettavaan lehteen kaivattaisiin löysää, epämääräistä skeidaa.”

Eri mieltä olen edelleen siitä, että HS:n lauantaisin ilmestyvän Nimiä tänään -sivun uudistus olisi tuonut löysää epämääräistä skeidaa HS:ään kuten Lindholm. Ei tuonut. Ei tällä hyvin pienellä uudistuksella HS:n tulevaisuuttakaan pelasteta, siihen tarvitaan paljon paljon enemmän. Printin, webin, mobiilin, radion ja television yhdistelmän lisäksi tarvitaan perinteisen laatujournalismin ja uudenlaisen yhteisöllisen journalismin yhdistelmää, minkä avulla lehti voi kuunnella lukijoita, keskustella monimuotoisesti heidän kanssaan ja ymmärtää lukijoiden viestinnälliset tarpeet – näin lyhyesti ilmaistuna. Pitempi perusteellisempi tarina vaatisikin jo kokonaisen kirjan verran tilaa, jos tälläinen printtimaailmasta tuttu vertaus sallitaan diditaalisessakin maailmassa.

Madkola maaliskuu 28, 2007 8:11

Lintulahti, en ole Tuntematonta lukenut (uskomatonta mutta totta), mutta muistaakseni Sun Tzu puhuu paljon siitä, milloin sotaan kannattaa edes lähteä (jos tätä metaforaa edelleen käytetään). Hesarin olisi kannattanut jättää väliin.

Hintikan kanssa olen samaa mieltä siitä, että Suomi24:llä olisi avaimet vaikka mihin, sillä ”kansa” on sen todella hyvin löytänyt. Jotenkin palvelu vain hassaa potentiaaliaan, mikä nyt tietenkään ei ole pelkästään huono asia (siis Suomi24 on melko kamala!)

Matti Lintulahti maaliskuu 29, 2007 19:58

Keskustelu jatkuu ja tällä kertaa olen Jari Lidholmin kanssa samaa mieltä: Hesari ja viihde: näin se tehdään.

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: