Kategoriat
Mediabisnes

Lisää kansalaisjournalismia Suomessa: lukijoiden uutiskuvia ja uutisia

Share

HS alkoi tänään kerätä järjestelmällisesti lukijoiltaan uutiskuvia ja uutisvideoita. Lukijoiden ottaminen mukaan uutistuotantoon edistyy siis Suomessakin, mikä on erinomainen asia sanomalehdille ja niiden tulevaisuudelle. Seuraavana kehitysaskeleena HS:ssä on ”jonkinlaiset lukijoiden uutiset”. Kansalaisjournalismi, osallistuva journalismi, sosiaalinen media on juna, joka kulkee vääjäämättä eteenpäin varsinkin uutismediassa, koska lukijoiden tuhat silmäparia yksinkertaisestä näkevät enemmän kuin toimittajan yksi silmäpari. Tietenkin journalistinen vastuu ja harkinta pitää säilyttää medialla kuten HS tekee. HS:n uutispäätoimittaja Reetta Meriläinen:

Maailmalla lukijoiden ottamia kuvia hyödynnetään jo paljon Suomea järjestelmällisemmin, sanoo Helsingin Sanomien uutispäätoimittaja Reetta Meriläinen.

”Esimerkiksi Norjassa ja Amerikassa lukijat on otettu paljon voimakkaammin mukaan lehden tekoon. Meillä tässä olisi vielä paljon tehtävää.”

Meriläisen mukaan lukijoita houkutellaan lähettämään kuvia, koska se on teknisesti kätevin tapa päästä liikkeelle. Uusia lukijoiden osallistamisen tapoja kehitellään kuitenkin jatkuvasti.

”Ehkä jonkinlaiset lukijoiden uutiset voisivat olla seuraava kehitysaskel.”

Meriläinen ei näe amatöörien ottaman kuvamateriaalin julkaisemisessa todellisia riskejä, sillä lukijat osaavat kyllä suhteuttaa ammattilaisten ja amatöörien ottamat kuvat toisiinsa.

Share

15 vastausta aiheeseen “Lisää kansalaisjournalismia Suomessa: lukijoiden uutiskuvia ja uutisia”

HS:llä alkaa olla jo nyt sen verran paljon tuota käyttäjien luomaa sisältöä, että sisältö/kohina alkaa olemaan aika heikko. Seuraava looginen askel olisi imho jonkin käyttäjien tekemän pisteteytyksen luominen blogi/keskustelupalsta kommentteihin, joka puolestaan vaatisi käyttäjätunnukset käyttäjille. Joka taas voisi olla sellainen asia josta voidaan rahastaa.

Toisten postien oisteytysmahdollisuus ja paremmat hakuominaisuudet tilaajille jne…

Maailma on tosiaankin uutisia pullollaan. Tämän päivän ehdoton ykkösjuttu on kuitenkin meillä täällä Nopola Newsissä, sillä näyttää vahvasti siltä, että dir. cant. Ilmari Piiparinen on rohkaissut mielensä ja onnistunut aikeissaan. Toinenkin perillinen saattaa olla tulossa, mutta aivan varmaa se ei vielä ole; Turpeisen baarissa saattaisivat tietää. Eihän sattumalta V. Kylmälehto ole eksynyt sinne pääkaupunkiseudulle?

Ansaintalogiikkakin hioutuu pikkuhiljaa kohdalleen uusien, yrityksille suunnattujen palvejujen myötä.

Näen tuossa itse pari potentiaalista ongelmaa. Ensinnäkin, kuvaajan pitää käytännössä pyytää kirjallinen lupa jokaiselta kuvassa olevalta ihmiseltä, koska kuvat tulevat kaupalliseen käyttöön. Käytönnössä lupa pitää ottaa kirjallisena koska suullisen luvan todistaminen ongelmatilanteessa on varsin ongelmallista.

”Lähettäjällä tulee olla suostumukset kaikilta kuvassa/videossa esiintyviltä henkilöiltä siihen, että Helsingin Sanomat ja/tai Helsingin Sanomien yhteistyökumppanit voivat hyödyntää ja käsitellä materiaalia kaupallisesti ja muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla”

Lisäksi suhtaudun hieman skeptisesti siihen että valokuvaukseen liittyvään lainsäädäntöön perehtymättömät kansalaiset osaavat noudattaa lakeja joita eivät tunne. Jos olen itse oikein ymmärtänyt niin esimerkiksi jos valokuvassa on jokin taideteos, pitää teoksen tekijältä olla lupa kuvan julkaisemiseen. Moniko ihminen tietää tämän?

Tässä vaiheessa onkin hyvä kysyä että löytyykö palvelussa tähän mennessä julkaistuille kuville (kirjalliset) luvat kaikilta kuvissa olevilta henkilöiltä?

Tuomo Björksten on kommentoinut tätä asiaa blogissaan.

Viides Rooli, tuo siteeraamasi kohta on peräisin Hesarin tekstistä, josta sen lainasin. Näin ollen voinemme luottaa tiedon paikkansapitävyyteen, valitettavasti.

Terve Larko, pelkäsinkinkin, että siteeraat Hesarin sopimusta sanatarkasti, mutta lähdekritiikkiä on syytä aina harjoittaa, varsinkin täällä netissä 😉

Uutislehti 100 ja iltapäivälehdet ovat tehneet samaa jo aikaisemmin, joten suuresta mullistuksesta tässä ei ole kysymys. Toisekseen olen sitä mieltä, että lukijoiden videot sopivat paremmin Iltikseen kuin Hesariin, jolta odotan jotain ihan muuta.

Pasi, kaipaisin perusteluja miksi lukijoilta saadut videot eivät sopisi Hesariin? CNN:ään, BBC:hin ja Yleen sopinevat hyvin, kuten iltapäivälehtiin, mutta eivät Hesariin tai New York Timesiin tai Washington Postiin, vai? Mielestäni uutisvideot, niin toimituksen kuin lukijoidenkin, sopivat ja kuuluvat jokaiseen uutismediaan.

Tottahan uutisvideot uutissaiteille kuuluvat, mutta jos uutisvideoiden sisältö on luokkaa ”Orava nauttimassa kevään ensimmäistä jäätelötuuttia Oulun Ainolanpuistossa” kuten HS.fissä juuri nyt, niin minusta sellainen aineisto kuuluisi jonnekin muualle.

No joo, Hesarikin haluaa tietysti lähemmäs lukijoitaan. Tervetuloa vaan ihan liki, mutta HS-laatua sitten noihin nettivideoihinkin, please.

[…] Pasi K.: Tottahan uutisvideot uutissaiteille kuuluvat, mutta jos uutisvideoiden Matti Lintulahti: Pasi, kaipaisin perusteluja miksi lukijoilta saadut videot Pasi K.: Uutislehti 100 ja iltapäivälehdet ovat tehneet samaa Viides rooli: Terve Larko, pelkäsinkinkin, että siteeraat Hesarin sopimusta Larko: Viides Rooli, tuo siteeraamasi kohta on peräisin Viides rooli: Hesarin maksupolitiikka sekä tapa käyttää lukijoiden ottamia Tero Heiskanen: Vastasin oman blogin puolelle. […]

No voihan jestas, ei minuakaan kyllä kiinnostaisi pätkääkään luovuttaa kuvieni ikuinen ja rajoittamaton oikeus Hesarille hintaan 0€/kuva. Sitä vastaan minulla sen sijaan ei olisi mitään, jos Hesari käyttäisi esim. Flickrissä CC-lisenssillä julkaisemiani kuvia (attribution – share a like), joita siis pystyy käyttämään myös kaupalliseen tarkoitukseen.

CC-lisenssillä kuvien ja videoiden pyytäminen lukijoilta olisi todellakin ollut yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto HS:lle. Suomessa – en ainakaan ole huomannut – ei yksikään mediayritys ole ottanut CC-lisenssejä missään muodossa käyttöönsä. Yhdysvalloissa näinkin on jo käynyt.

Vastaa