Kategoriat
Internet Journalismista Mediabisnes Tulevaisuus

Jälkikirjoitus: Median muutos 2005-2007

Share

Kun helmikuussa 2005 aloitin Mediablogin kirjoittamisen, sosiaalinen tai yhteisöllinen tai kansalaisjournalistinen media – miten kukin haluaa sitä nimetä – oli mediayhtiöiden näkökulmissa joko täysin tuntematon ilmiö tai korkeintaan marginaaliseksi havaittu mielenkiinnoton nettihörhöily. Vain muutamat pioneerit ja ensimmäiset visionääriset mediayhtiöiden johtajat olivat alkaneet nähdä yhteisöllisen median ja journalistisen median yhdistämisessä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia ja olivat alkaneet omien joukkojensa käännytystyön.

Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin on jälkikirjoituksen aika, sillä suomalainen media on yleisesti sanoen osoittanut innovatiivisuutensa ja muutoshalunsa: sosiaalinen media nähdään nyt mahdollisuutena ja internet merkittävänä liiketoiminnan kasvattajana. Vaikka suomalaisten mediayhtiöiden askeleet media-alan muutoksen polulla ja internetin journalistisessa ja liiketoiminnallisessa hyödyntämisessä ovat vasta ensimmäisiä kunnollisia, ne ovat strategisesti isoja askeleita, joiden tulokset näkyvät jo nyt ja vielä selvemmin muutaman vuoden kuluttua.

Ja ennen kuin te mediakriitikot lyttäätte valtamedian muutoskyvyttömäksi, askeleet aivan liian pieniksi ja myöhäisiksi, meidät journalistit muutoshaluttomuksi ja lopetatte tämän kirjoituksen lukemisen, tutkikaa hiukan; vaikkapa etsikää käsiinne mediayhtiöiden julkiset vuosikertomuksen, ääneen lausutut strategiat ja jo tehdyt teot muutoksen aikaansaamiseksi.

Lähes jokainen merkittävä mediayhtiö on nostanut kuluneen vuoden aikana strategiansa yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteeksi digitaalisen median liiketoiminnan kasvattamisen merkittäväksi, mikä näkyy muun muassa investoinneissa ja rekrytoinneissa. Tämä kasvuhalu pitää sisällään myös sosiaalisen median: median käyttäjien mukaanottamisen internetin avulla median tekemisessä ja myös kehittämisessä. Ja kun isot erittäin kannattavat mediayhtiöt lähtevät liikkeelle, niillä on rahaa, kykyä ja mahdollisuus liikkua aivan eri tasolla kuin pienillä muutaman henkilön nettifirmoilla.

Siksi ei ole vaikea ennustaa, että viiden vuoden kuluttua Suomen kahdenkymmenen suurimman nettisaitin joukossa on mediayhtiöiden ulkopuolisia saitteja enää korkeintaan kolme, tuskin sitäkään, nykyisen kuuden (msn.fi, suomi24.fi, irc-galleria, telkku.com, eniro.fi, elisa.net) asemasta. Muut on hankittu tavalla tai toisella mediayhtiöiden piiriin. Jokaisessa suuressa saitissa sosiaalisella medialla on oma merkittävä roolinsa käyttäjien palvelemisessa. Jokainen uusi 20 suosituimman saitin joukkoon tulevaisuudessa kiipeävä nettipalvelu on ostettu jonkin mediayhtiön siipien suojiin jo ennen kuin se kasvaa 20 suosituimman joukkoon.

Uskallan myös ennustaa, että viiden vuoden kuluttua kävijämäärältään Suomen suurimman saitin omistaja on mediayhtiö. MSN.fi:n valtakausi on päättynyt ja valtikan on ottanut todennäköisimmin toinen iltapäivälehtien saiteista. Oikella näkemyksellä, panostuksella ja johtamisella tämä on mahdollista. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kumpi iltapäivälehdistä alkaa voimallisemmin tavoitella tätä nettivaltikkaa, sillä se tulee vaikuttamaan myös iltapäivälehtien printtimyynnin menestykseen suhteessa kilpailijaan. On jo nyt vaikuttanut.

Ja mitä isot edellä, sitä keskikokoiset mediayhtiöt perässä. Tietenkin vielä jonkun aikaa tulee löytymään myös niitä, jotka eivät mediakentän murrosta vieläkään ymmärrä eivätkä osaa siihen reagoida. Mutta niinhän on aina ollut kaikilla toimialoilla. Murroksessa syntyy myös häviäjiä, jotka haluavat syystä tai toisesta itsepintaisesti pitäytyä kiinni perinteissä.

Vaikka tämä median murros on nyt johtoportaassa hyväksytty ja mediayhtiöiden pomot ovat alkaneet johtaa joukkojaan tekemään muutosta, niin helppoa muutoksen tekeminen ei tule olemaan, koska mediayhtiöiden työntekijöistä ja keskijohdosta, myös journalisteista, liian suuri osa ei ole median muutosta kunnolla vielä sisäistänyt. Siksi tässä median muutoksessa – kuten minkä tahansa toimialan murroksessa – johtamisen ja työntekijöiden jatkuvan koulutuksen merkitys tulee korostumaan. Tulevaisuuden menestyjät panostavat nyt näihin kahteen asiaan. Ja siksi varsinkin media-alan ulkopuolisille näyttää vielä nytkin, että mitään ei oikein tapahdu, koska nyt tapahtuu kulisseissa paljon sellaista, mikä tulee näkymään median käyttäjille vasta tulevina vuosina.

Itselleni tulee olemaan mielenkiintoista, yllättävää, opettavaista ja motivoivaa tehdä työtä keskellä tätä murrosta. Vaikea kuvitella, että haluaisin juuri nyt olla millään muulla toimialalla töissä kuin mediayhtiöissä.

Vaikka työni siis jatkuu tämän median murroksen keskellä, päätän Mediablogini kirjoittamisen tähän jälkikirjoitukseen. Bloggausenergiani keskitän jatkossa uuteen henkilökohtaisempaan Pintaa ja pinnan alta -blogiin, jossa toki jatkan mediastakin kirjoittamista, vaikkakin aikaisempaa vähemmän, ja jossa kirjoitan ja julkaisen paljon muutakin: valokuvia, teknologiaa, politiikkaa, yhteiskuntaa ja omasta mielestäni tärkeitä tai mielenkiintoisia pieniä välähdyksiä todellisuudesta.

Kiitokset kaikille lukijoilleni ja kommentoijille Mediablogin kahdesta ja puolesta vuodesta ja toivotan teidät tervetulleiksi uuden blogini seuraajiksi. Mediablogin aihepiiri löytyy uuden blogini media-kategorian alta.

Share

6 vastausta aiheeseen “Jälkikirjoitus: Median muutos 2005-2007”

Kiitos hienosta blogista. Mediablogin käsittelemiä asioita ei ole ääneen sanottu missään muualla, ainakaan näin keskitetysti. Tässä olisi mielestäni tietääkseni Suomen ensimmäisen blogimyynnin paikka. Kauppaa Mediablogi jollekin innokkaalle journalismin taitajalle ja tarkastelijalle, sillä tällaiselle blogille on hyvin selvä tilaus. Jonkun muun kuin mediatalon pitäisi raportoida digitaalisen ja yhteisöllisen median asioista, koska heiltä se ei objektiivisesti ja avoimesti onnistu.
Hyvät Mediablogin lukijat, luvataanko tilata Mediablogia (ainakin ylimenokauden ajan), jos Matti kauppaa/luovuttaa Mediablogin uudelle blogistille, joka jatkaa Mediablogin linjaa ja perinteitä? Minä voin olla ensimmäinen lupauksenantaja.

Kiitos Tero innostavista sanoista. Mediablogi ei kuitenkaan ole myytävänä. Ajattelinkin sen alunperin projektiksi joka elää oman aikansa – itse asiassa kauemmin kuin sitä perustaessa itsekseni kuvittelin.

Kiitokset minunkin puolestani. Innostuin blogeista vuosi sitten ja siitä alkaen olen lukenut kirjoituksiasi. Samoin bloggausohjeistasi oli paljon iloa ensimmäistä blogiani perustaessani.

Kiitos jutuista, monta kehitysaskelta ja ideaa tuli tästäkin blogista bongattua.

Itse näen isojen mediatalojen vahvuuksina ennen kaikkea suuren valmiin offline- ja online-yleisöpohjan, varallisuuden, usean kanavan hallinnan, vanhat linkitetyt domainit (-> SEO-hyötyä) ja sisällöntuotantokapasiteetin.

Kyvykkyyden ja liikkumiskyvyn suhteen olen huomattavasti epäilevämpi, etenkin verrattuna pieniin nettifirmoihin (jollei sitten tarkoiteta kykyä ostaa muiden kyvykkyyden tuloksia ja mahdollisuutta polttaa holtittomasti rahaa halvempien ja tehokkaampien keinojen sijasta).

Intohimoisia lahjakkuuksia houkuttelevat pikkupajat pystyvät siirtämään ideat ja kokeilut välittömästi nettiin ilman palaverirumbaa, esimiesten pelkuruutta yms. suurten organisaatioiden riesoja. Mainitsemasi ilmiö – että mediatalot ostavat nousevat sivustot – merkitsee sitä että tämä liiketoimintamalli tulee kunnolla Suomeenkin: pikkufirmat tekevät saitteja toivoen että isot ostavat ne.

Mainiota on ollut seurata blogiasi. Olisi vielä lopuksi mukava kuulla, miksi ennustat juuri jomman kumman iltapäivälehdistä nousevan verkossa keskeiseksi toimijaksi, jos ymmärsin juttusi oikein. Jotain syitä jo mainitsitkin, mutta haluaisin kuulla tästä hieman enemmän pohdintaa.

Vastaa