Kategoriat
Kolumnit

Kolumni: Hyvä sisältö on uusi markkinoinnin kultakausi

Share

Kun äskettäin kysyin yleisöltäni, kuinka usealla kavereiden suositusten merkitys on kasvanut sisällön kuluttamisessa merkittävästi, lähes kaikkien kädet nousivat ylös. Median portinvartijan kultakausi on todellakin päättynyt. Tänään, ja huomenna vielä useammin, saamme merkittävän osan kuluttamastamme mediasisällöstä kavereiden lähettämistä linkeistä. Usein kavereilta saadut vinkit ovat parhaimpia, koska, toisin kuin päivälehti, kaverimme tietävät mistä olemme kiinnostuneet.

Vaikka vielä suurin osa kavereiden vinkkilinkeistä johtaa median journalistisesti tuotettuihin sisältöihin, kasvava osa suosituksista vie kansalaisten itse tuottamaan sisältöön ja yhä useammin myös jonkun yrityksen tuottamaan kaupalliseen sisältöön. Tietäväthän kaverimme senkin mitä harrastamme ja mitä olemme aikeissa ostaa. Kun he löytävät netistä sisältöä, jonka arvelevat meitä kiinnostavan, parissa sekunnissa suositus on tiedossamme.

Tilastokeskuksen tietoyhteiskuntatutkimuskin sen kertoo. Internetin käyttötarkoituksista kolmanneksi yleisin sähköpostin ja pankkiasioinnin jälkeen on tavaroita ja palveluita koskeva tiedonetsintä. Peräti 86 % internetin käyttäjistä etsii kaupallista sisältöä.

Hyvästä kaupallisesta näkökulmasta tuotetusta sisällöstä on siis hyytävä kysyntä. Tähän nähden yritykset ovat Suomessa ihmeen hiljaa. Hyvää tuotteista ja palveluista kertovaa sisältöä etsiville suomalaisille tarjotaan perinteistä yksisuuntaista mainontaa ja markkinointiviestintää. Ei ihme ettei kauppa käy niin hyvin kuin kilpailijoilla tai ulkomaisilla Suomeen myyvillä verkkokaupoilla.

Peräti 80 prosenttia ostopäätöksistämme pohjautuu kavereiden suosituksiin. Ennen suositukset levisivät kahvipöydissä ja puhelinkeskusteluissa. Tänään Facebookin tuttavaverkostot ovat moninkertaistaneet suosituksia jakavan kaveripiirin, jossa keskustelu käydään, tieteellisesti sanottuna sosiaalisten objektien ympärillä, kansanomaisemmin kiinnostavan sisällön ympärillä.

Jos yrityksellä on tarjota kiinnostavaa merkityksellistä sisältöä tuotteista ja palveluista, sen myymät tuotteet ja palvelut nousevat niistä kiinnostuneiden keskusteluihin ja suositukset leviävät kavereilta toisille. Hyvästä sisällöstä on tulossa uusi markkinoinnin kultakausi. Jokohan kannattaisi korvata markkinonti-assistentteja ja -päälliköitä intohimoisesti aihepiiristä kiinnostuneilla sisällöntekijöillä?

Parhaimmillaan yrityksen ei edes itse tarvitse tuottaa sisältöä tuotteistaan. Innokkaat tuotteen käyttäjät tekevät sen itse. Esimerkiksi Leatherman saa jatkuvalla syötöllä asiakkailtaan tarinoita siitä miten ovat monitoimityökalua käyttäneet, kuten pelastaneet henkensä.

Lukusuositus: Leathermanin käyttäjien tarinoita: http://www.leatherman.com/products/tooltales

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin kolumnina Lehdentekijöiden omassa asiakaslehdessä MUUU.

Share

1 vastaus aiheeseen “Kolumni: Hyvä sisältö on uusi markkinoinnin kultakausi”

Hyvä kirjoitus!

Se on tosiaan mielenkiintoista, kuinka vähän esim. internetissä panostetaan sisältöön, vaikkei internetiä ole edes olemassa ilman sisältöä. Yrityksillä olisi tässä kuuluisa tuhannen taalan paikka, kun valtamedia pyörittää samoja STT:n tiedotteita verkkosivustoillaan.

Verkkoviestinnän ja verkkokirjoittamisen taso taitaa olla yrityksissä aika kirjava, joten hyville kirjoittajille luulisi olevan kysyntää. Näin ainakin olen ymmärtänyt Terveisiä tietoyhteiskunnasta -projektista, http://www.facebook.com/pages/Terveisia-tietoyhteiskunnasta/128503277174622

Vastaa