Kategoriat
Tulevaisuus

Kohdennettu ja hyvä sisältö on tablettien salaisuus

Share
Tämä jo tammikuinen kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina helmikuussa ilmestyneessä Mainostaja-lehdessä 1/2011. Ajankohtainen näin huhtikuussakin.

Olen nyt käyttänyt Applen iPadia useamman kuukauden päivittäin vapaa-ajalla ja töissä, ja uskallan sanoa, että iPadin kaltaiset tabletit tulevat mullistamaan kuluttajien käyttäytymistä. Muutos ei kuitenkaan tapahdu niin nopeasti kuin tablettien hypettäjät tänään uskovat.

Koko viestintäala mainostajista kustantajiin miettii kuumeisesti mihin kaikkeen uusista tableteista eli pienistä kosketusnäytöllisistä tietokoneista oikeastaan on. Kuinka paljon mediasisältöjä niillä kulutetaan? Luetaanko niistä uutisia, aikakauslehtiä vai kirjoja? Vai katsotaanko vain videoita, selataan internetiä ja pelataan pelejä? Mistä kuluttajat ovat valmiit maksamaan ja mistä eivät? Kuinka paljon mainostajilla hyödyttää näkyä näissä uusissa laitteissa ja millä tavalla? Miten asiakasviestintä sopii tabletteihin? Kysymyksiä joihin ei vielä näy kunnollisia vastauksia.

Vastausten puuttuminen ei ole ihme. Eihän meillä ole edes kunnon yleisnimeä Applen iPadille, Samsungin Galaxy Tabille ja kaikille muille tuleville tableteille. Helsingin Sanomien lanseeraama sormitietokonekaan ei iske itseään läpi.

Hype on kuitenkin kova. Moderneimmat kustantajat, asiakaslehtiä julkaisevat yritykset ja mainostajat haluavat olla mukana eturintamassa julkaisemassa omia iPad-sisältöjään. Hyvä niin, sillä uuden oppiminen vaatii kokeiluja, yrityksiä, rajojen rikkomisia ja uudelleen ajattelua. Mutta samalla kannattaa varautua epäonnistumisiin. Niitä tulemme aivan varmasti näkemään, sillä minkään uuden omaksuminen ei tapahdu helposti ilman pettymyksiä.

Oma oppimiseni iPadin käyttäjänä on jo muuttanut työntekoani. Se on vähentänyt kannettavan tietokoneen raahaamista. Sillä on kätevä tehdä kokousten muistiinpanot ja mindmapit. Sen avulla voi esittää kokouksissa valmiit dokumentit ja powerpointit. Tärkeät tiedostot, kalenteri ja sähköposti kulkevat mukavasti mukana synkronoituna, ja kirjoittaminenkin onnistuu älykännyköitä paremmin ja kannettavaa huonommin. Kunhan tabletit kehittyvät, niistä tulee yksi yritysten liikkuvien ammattilaisten perustyökalu. Sen uskallan käyttöni perusteella jo sanoa.

En tietenkään jätä iPadia työpaikalle vaan otan sen mukaani kotiin vapaa-ajalle, mikä on jo vähentänyt kotona tietokoneen käyttöä. Olisin kuvitellut että lapseni olisivat olleet tyytyväisiä, kun en ole enää varaamassa tietokonetta heiltä, mutta toisin kävi. Nyt he haluavat viedä minulta tabletin sanoen: “Onhan sinulla tuo tietokone”.

Tämän enempää tuskin tarvitsee perustella seuraavaa väitettäni. Tableteista tulee lähivuosina jokaisen kodin yleinen kodinkone aivan kuten tietokoneesta ja nettiyhteydestä on tullut. Tablettien yleistymisen nopeus on kiinni laitteiden markkinoista ja hintakehityksestä. Ensimmäinen joulumyynti ei mennyt aivan hype-odotusten mukaisesti, paljolti vielä korkeiden hintojen vuoksi.

Vapaalla minä ja lapseni käytämme iPadia moneen. BooxTV ja TVKaista tekevät iPadista kodin television ja vähentävät kiistoja mitä ohjelmaa katsotaan juuri nyt. Sosiaalisen median tilapäivitykset ja kavereiden kanssa chättäily sujuu television katselun ohessa nuorisolta minua helpommin. Koko oma musiikkikirjasto ja Spotifyn musiikkipalvelu muuttavat iPadin kodin musiikkikeskukseksi. Kindlen avulla iPad muuntuu kirjojen lukulaitteeksi, ja App Storesta ostettavien pelien avulla nuorten ja Angry Birdsillä meidän keski-ikäistenkin pelilaitteeksi.

Mediakulutuksessa iPad on lisännyt sanomalehden lukemistani. Ennen oma sanomalehteni Helsingin Sanomat jäi useana arkipäivänä kokonaan lukematta, kun aamulla ei ehtinyt lukea ja illalla ei viitsinyt vanhoja uutisia selailla, mutta nyt iPadilta tulee luettua aamun lehti digitaalisesi lähes joka päivä.

Ensimmäistä kirjaa olen jo lukemassa iPadilta, mutta kirjojen lukemiseen laitteen näyttö ei ole paras mahdollinen ja painoa on liikaa. Palataan siis kirjoihin tulevaisuudessa.

Sen sijaan aikakauslehtimäiseen sisältöön iPad jo sopii, vaikka Applen App Storen liiketoimintamalli ei tue tilauspohjaista maksamista ja tekee yksittäisen lehden ostamisesta liian kalliin.

Yksi tammikuun mielenkiintoisimmista iPad-lehdistä on Condé Nast Travellerin “Best of Italy” -erikoisnumero, jossa yhdistetään lehden parhaat jutut, kuvat ja vinkit usealta aikaisemmalta vuodelta yhdeksi Italia-numeroksi. “Best of Italy “on esimerkki mielestäni oikeansuuntaisesta sisältöajattelusta, vaikkakin vasta ensimmäinen askel.

Tabletit ovat aivan uusi media, ja siihen on luotavat juuri tälle medialle oikeinlaista sisältöä. Avain iPadissa ja muissa tableteissa menestymiseen ei löydy muissa medioissa julkaistujen lehtien ja ohjelmien uudelleenjulkaisusta sellaisenaan, vaan tableteille suunniteltujen, koostettujen ja tehtyjen sisältöjen julkaisussa ja myymisessä. Avainkysymys niin kustantajille, viestijöille kuin mainostajille on se, miten luoda sellaisia sisältöjä, jotka hyödyntävät tablettien ainutlaatuisia ominaisuuksia kuten mobiliteettia, vuorovaikutteisuutta, paikannettavuutta ja reaaliaikaista internet-yhteyttä.

Jos kustantaja tai mainostaja haluaa minut ja kaltaiseni kasvavan joukon tavoittaa, myös heidän on tultava tabletteihin omilla loistavilla sisällöillään ja viesteillään. Tablettivallankumous on kuitenkin vasta alussa ja oppimisen vaiheessa, joten nyt mukaan kannattaa hypätä vain niiden, jotka haluavat brandinsä olevan mukana eturintamassa, oppia uutta ja luoda kilpailuetua.

Tableteissa julkaistavaan sisältöön ja viestintään pääte sama megatrendi, joka mullistaa koko mediamaailmaa. Kuluttajien ajasta ja huomiosta käydään jatkuvasti kiristyvää kilpailua ja huomion saamiseksi tarvitaan yhä kohdennetumpaa ja parempaa kuluttajien relevanteiksi kokemaa sisältöä ja viestejä. Ken sellaista kykenee tuottamaan, voittaa pelin huomiosta.

Share

Vastaa