Kategoriat
Sisältömarkkinointi

Mitä on hyvä sisältömarkkinointi? = Asiakas on tarina!

Share

Sometime2013Sisältömarkkinointi on juuri nyt se trendikäs sana, jonka jokainen haluaa omia ja jota jokainen haluaa käyttää omalla tavallaan. Ääritapauksissa se lätkäistään muodikkaana leimana perinteisten piilomainonnan, advertoriaalien ja muun ”meidän tuotteemme on paras koska sen tarina on rakas” -mainonnan päälle.

Minulta on yhä useammin kysytty mitä se sisältömarkkinointi oikeastaan on. Olen vastaamisen sijasta ensin kysynyt, mitä se kysyjän mielestä on. Journalistit tuntuvat pitävän sitä piilomainontana. Mainostajat tarinoiden luomisena omista tuotteistaan ja omista brändeistä. Molemmat ovat väärässä.

Olen miettinyt miksi sisältömarkkinointia on vaikea ymmärtää, ja luulen oivaltaneeni syyn. Journalisteissa ja markkinoijissa on yhteistä se, että molempien mielestä oma tuote ja oma brändi on kaikista tärkein asia, rakkaampi kuin lukija tai asiakas. Koska sisältömarkkinointi nostaa asiakkaan kaiken keskiöön ja tarinoiden sankariksi, hyvää sisältömarkkinointia on vaikea ymmärtää ja sisäistää.

Kolme oleellista asiaa hyvässä sisältömarkkinoinnissa

Hyvässä sisältömarkkinoinnissa on oleellista kolme asiaa:

1. Sisältömarkkinoinnissa yritys paketoi oman olemassa olonsa syyn ja oman ainutlaatuisen asiantuntijuutensa kiinnostaviksi, hyödyllisiksi, viihdyttäviksi ja helposti lähestyttäviksi sisällöiksi, jotka auttavat yrityksen asiakkaita menestymään paremmin, tekemään omat juttunsa paremmin.

2. Sisältömarkkinoinnissa yritys kääntää katseensa pois omasta brändistä ja omista tuotteista. Niiden sijaan yritys keskittyy asiakkaaseen ja siihen, mitkä asiat ovat asiakkaan kannalta tärkeitä, minkä ongelmien kanssa asiakas painiskelee, mitä tietoa asiakkaalta puuttuu, mistä asioista asiakas on kiinnostunut ja mitkä asiat saavat asiakkaan intohimoisesti innostumaan.

3. Sisältömarkkinoinnissa yritys palvelee asiakasta ja keskustelee asiakkaan kanssa relevanttien sisältöjen avulla ja ympärillä, sekä, mikä tuntuu olevan vaikeaa markkinoijalle, välttää myymistä ja tuputtamista ja omasta erinomaisuudesta kertomista. Hyvässä sisältömarkkinoinnissa tarinan sankari on asiakas. Asiakas on tarina, ei tuote kuten mainostoimistot haluavat uskoa.

Asiakas on valmis maksamaan hyvästä sisältömarkkinoinnista

Parasta sisältömarkkinointia ovat niin hyvät ja osuvat sisällöt, joista asiakkaat ovat valmiit maksamaan omaa aikaa ja jopa rahaa. Kolme hyvää erilaista todistetta maksuhalukkuudesta:

  1. Kraft Food julkaisee tilattavaa maksullista aikakauslehteä Food&Family.
  2. Suomalainen lankavalmistaja Novita julkaisee tilattavaa maksullista aikauslehteä Novita.
  3. American Express julkaisee kahta tilattavaa maksullista aikakauslehteä Travel+Leisure ja Food&Wine.
Share

3 vastausta aiheeseen “Mitä on hyvä sisältömarkkinointi? = Asiakas on tarina!”

Ymmärtääkseni markkinoinnin keskeisin (kaupallinen) tehtävä on tuoda tuote/palvelu tunnetuksi ja halutuksi, sekä osallistaa kohderyhmään kuuluvat henkilöt ym. tahot liiketoimintaa tukevalla tavalla. Puhutteleva sisältö, ts. tarina, on mitä mainioin keino valjastaa asiakasdialogi toimintaan ohjaavaksi.

Ongelmana on – aidon asiakasymmärryksen puutteen lisäksi – haluttomuus kokeilla ja poiketa tavanomaisuudesta, varsinkin jos seurauksena voi syntyä jotain sellaista mitä ei voinut alunperin edes kuvitella (pätee myös negatiivisessa merkityksessä). Mikäli joku nyt kuitenkin pistää alulle jotain edukseen erottuvaa, nousee seinä eteen viimeistään sitten kun pitäisi sitouttaa resursseja ja panostaa asiaan oikein tosissaan.

Itse sanoisin, että kyse on intohimon ja uteliaisuuden puutteesta. Liian moni sisällöllinen tarina syntyy Suomessa otsa rytyssä. Ja niskalaukaus on vain helpotus. Tai sitten ei.

PS. Itselläni yksi jutun linkeistä ei toiminut > http://www.marmai.fi/blogit/arkista/tuote+on+tarina/a2189078

Kiitos Tero. Linkki korjattu.

Intohimo, uteliaisuus, uskallus. Niitä puuttuu. Ajattele toisin, tee paremmin, luo kilpailuetua. Kuinka moni uskaltaa lähteä polulle jonka päätä ei näe? Aivan liian harva.

Vastaa