Kategoriat
Kolumnit Sisältömarkkinointi

Ja parhaat sisällöt tarjoaa mainostaja – laajennettu ja linkitetty versio Kissa pöydälle -kolumnista

Share
Suomen Lehdistö 27.2.2013
Suomen Lehdistö 27.2.2013

Olen luopio aivan kuten Harri Saukkomaa. Entinen journalisti, joka on valjastanut journalistiset taitonsa yritysten markkinoinnin ja viestinnän käyttöön. Joten nyt kannattaa poistaa varmistin, kun sanon:

”Mitä jos perinteisiä vain journalismiin keskittyneitä mediayhtiöitä ei enää tulevaisuudessa tarvita, kun mainostajat alkavat mediayhtiöiksi ja tarjovat yleisölle parhaat sisällöt paremmilla resursseilla ja palkkaamalla parhaat journalistit?”

Miltä kuulostaisi jos videovuokraamo Makuuni tuottaisi vuoden suosituimman suomalaisen tv-sarjan, joka päihittäisi Ylen, MTV3:n ja Nelosen tuotannot? No, näin juuri on tapahtunut. Nettivideovuokraamo Netflixin tuottama sarja House of Cards on loistava ja juuri nyt suosituin tv-sarja maailmalla.

Suomessa maan parhaan neulomislehden tarjoaa käsityölankojen valmistaja Novita. Novita-lehti on niin mainio, että lukijat maksavat siitä tilausmaksun.

Energiajuomayhtiö Red Bull on kasvanut laajaksi mediayhtiöksi, joka ilmoitusten sijaan myy energiajuomia ja tuottaa palkittuja dokumentteja. Esimerkiksi Red Bullin tuottama luontodokumentti ”Hummingbirds – Jewelled Messengers” sai viime vuonna useita palkintoja ja vihreän oscarin. Kuinka moni Ylen luontodokumentti on saanut sen?

Edelleen aistin kuinka epäkohtia metsästävä päätoimittaja repii farkkujaan ja pikkutakkiaan. Mainostaja ei voi tehdä hyvää sisältöä, se ei voi voittaa mediayhtiötä sisällön laadussa, yrityksen mediaan ei voi luottaa, ei voi, ei…

Sori. Narinasta ei ole mitään hyötyä kun juna meni jo. Sosiaalisen median aikakaudella lukija saa yhä useammin juttunsa vinkkinä kaverilta. Juttu arvioidaan sen sisällön ja kommenttien perusteella. Jutun julkaisijalla ei ole enää samaa merkitystä kuin ennen. Jos tarina on hyvä mutta valhe, se paljastuu. Jos tarina on tosi, hyvä ja lukijalle hyödyllinen, ihan sama kuka sen on tehnyt.

Ja tämä on hyvä asia. Se pakottaa mediayhtiöt ja journalistit parempien, kiinnostavampien ja hyödyllisempien sisältöjen tekemiseen. Journalismi voittaa. Yleisö voittaa.

Yritysten halu tuottaa omia sisältöjä on myös mahdollisuus. Huonoja sisältöjä osaavat tehdä kaikki, keskinkertaisia sisältöjä liian moni, mutta loistavista sisällöntekijöistä on pula. Mediayritykset voivat auttaa yrityksiä omien sisältöjen tekemisessä ja tuottaa mainostajille hyviä sisältöjä. Mediayhtiöthän ovat täynnä erinomaisten sisältöjen ammattilaisia.

Taas kuulen narinaa. Mediayhtiöiltä menee uskottavuus ja luotettavuus, kun ne alkavat yritysten sisältöjen tuottajaksi. Maailman paras laatulehti The Economist on kuitenkin jo hypännyt sisältömarkkinoinnin kelkkaan. The Economist Groupin johdosta löytyy titteli: ”Vice President Content Marketing and Strategy”. Onko The Economist nyt siis vähemmän luotettava ja uskottava talouslehti kuin aikaisemmin? Eipä taida olla.

Nyt kun kuka tahansa voi tuottaa kaikkein parhaita sisältöjä, mediapelin henki on muuttunut. Kissa kannattaa nostaa pöydälle ja kääntää uhka mahdollisuudeksi.

Kolumnin jälkiruokana sitaatit maailmalta

Tämän Suomen Lehdistön Kisaa pöydälle -kolumnin kirjoittamisen jälkeen maanantaina 25.2. julkaistiin kaksi kirjoitusta, jotka korostavat  mediayhtiöiden mahdollisuutta sisältömarkkinoinnissa. Tässä kolumnini jälkiruokana noista kahdesta jutusta ajankohtaiset maistiaiset:

Rather than view content marketing as a threat, news media companies need to see an exciting opportunity worth exploring right now. Otherwise, we’ll be edged out by the new competition — our own advertising clients.

There is a very real risk that our clients could be better at this than we are. There are certainly enough former journalists and storytellers out there to lend their skills to these bold new forays, and they are coming at it.

Lainauksen lähde: Content marketing is our next big revenue threat — unless we embrace it now

It begs the question: Why shouldn’t publishers become the new agencies? After all, publishers know how to use content to capture a web audience far better than agencies do. They already own an audience and they know what resonates.

Content marketing doesn’t have to be the end-all and be-all of a publisher’s role in a marketing campaigns, either. The Economist Intelligence Unit uses Economist audience data to provide comprehensive strategy and unique insights. Publishers also have a thorough understanding of the display ad game, as the New York Times Ideas Lab’s display ad experiments demonstrate.

With the right staffing and approach, It’s hard to see where agencies outflank publishers. Publishers know how to engage people online and already have an audience ready and waiting. They’re also able to experiment in ways that agencies can’t; just look at Gawker’s vision for a branded discussion platform. There’s a power shift brewing; don’t be surprised when publishers start to take over the marketing world.

Lainauksen lähde: Publishers Poised to Become the New Agencies

Tämän kirjoituksen alkuosa on julkaistu Kissa pöydälle kolumnina 27.2.2013 ilmestyneessä Suomen Lehdistö -lehdessä 2/2013. Ja lopuksi sponsoroimaton mielipiteeni: Suosittelen Suomen Lehdistön tilaamista; se on sanomalehdistön mainio ammattilehti.

Share

6 vastausta aiheeseen “Ja parhaat sisällöt tarjoaa mainostaja – laajennettu ja linkitetty versio Kissa pöydälle -kolumnista”

Kiinnostavaa on mihin sillä julkaisulla PYRITÄÄN. Novita on Novita eikä muuta esitä. Ei se esitä olevansa riippumaton käsityölehti, joka esittelee tasapuolisesti useiden, journalistisin perustein valittuja lankoja. Novita pyrkii edistämään Novitan lankojen jne myyntiä. Se on reilua peliä. Naistenlehtien muualle myyty sisällöntuotanto ei ole tasapuolista eikä valintoja tehdä journalistisin perustein. Olisi sama juttu, jos NaistenlehtiX ottaisi reilusti nimekseen L´Oréal, jos julkaisun pyrkimykset ja valinnat tulevat sieltä. En ole nähnyt Red Bullin luontodokumenttia, joten arvioi sinä: viliseekö leffassa Red Bullia? Viherpesuksi sitä voi ehkä kutsua, en tiedä, mutta tuskin se ihan sama juttu on kuin Novita, esimerkiksi?

Kiitos Eve kommentista. Novita-lehden kirjoituksestani sain mielenkiintoisena kommenttina (ja mielestäni yllättävän) sen, että lukijat näkivät hyvänä asiana ohjeiden ja ideoiden keskittymisen tiettyihin lankoihin, jolloin ohjeilla ja tarkalla lankamerkillä onnistuu paremmin kuin yleisimmillä ohjeilla. Ainakin osa lukijoista siis kokee yhden lankavalmistajan lankojen pohjalta suunnitellut mallit ja ohjeet itselleen parempina kuin riippumattomat ohjeet.

Miksi Red Bullilla on dokumenttielokuvia ja tv-ohjelmia tuottava studio Terra Mater ja saksankielinen tiede- ja luontolehti samalla nimellä, on hyvä kysymys johon minulla ei ole selvää vastausta. Näyttää siltä että studion ja lehden pitäisi toimia kannattavasti omana mediabisneksenään ihan samalla tavalla kuin minkä tahansa perinteisen mediayhtiön bisnes. Tästä lisää tietoa: http://www.redbullmediahouse.com/products/tv/terra-mater.html

Kun nyt kerran Novitasta alettiin puhua, niin musta se on kyllä yksi tylsimpiä neulelehtiä ikinä ja monet sen ohjeet on tosi huonosti kaavailtuja. Voi vaan haaveilla, että suomeksi/Suomessa olisi saatavilla joku niin laadukas neulelehti kuin vaikka Vogue Knitting. Mutta tämähän nyt on vain lillukanvarsi. Uskoisin että tulevaisuudessa tarvitaan sekä riippumatonta että mainostajien luomaa mediaa. Tärkeintä olisi rehellisyys ja avoimuus, eli jos myydään jotain, on ihan reilua, että lukija tietää lukevansa markkinointimateriaalia.

Kiitos Annamaria vastakkaisesta kommentista. Hienoa. Jokaisella medialla on tykkääjät ja inhoavat, myös yritysten medialla. Kun en neulomisesta mitään tiedä, en pysty sanomaan onko Novita lehteä hyvä vai huono, mutta hyvin tuntuu toimivan ja tarpeeksi on tykkääjiä, ainakin Novitan kannalta.

Vastaa